måndag 3 mars 2008

Kinnevik kanske kan vara något?

Jag börjar bevaka Kinnevik idag. Substansrabatten verkar extrem och innehaven är intressanta. Historiskt har bolaget presterat mycket bra och man får hoppas att detta inte enbart berodde på Jan Stenbeck. Dottern verkar inte vara mycket att satsa på, eller ja alltså, man får hoppas att hon inte tillåts fatta några beslut på egen hand, att det finns några äldre kunniga män som tar hand om henne.

Jag är nöjd med min förmåga att inte köpa mitt förra bevakningsobjekt Svolder. Att titta på en aktie skall naturligtvis inte med nödvändighet behöva innebära att man också måste köpa den. Tyvärr har dock så ofta varit fallet tidigare.

3 kommentarer:

Jeppe sa...

Du verkar lite historielös då Stenbeck/Stenbäck familjen (vissa delar av släkten stavar olika pga familjefejd)har en lång tradition av industri och agrikulturella investeringar. Fortfarande hittar du innehav från den "gamla" tiden i Korsvik som är ett lite udda innehav i Kinneviks portfölj.

Jan var verkligen en stor visionär men jag tror du underskattar dottern, hittills har hon gjort ett bra arbetet. Såväl kurs som utdelningen har utvecklats bra sedan Jans bortgång.

I nuläget tror jag rabatten ligger runt 35-37% vilket är högst av alla av de större investmentbolagen. Detta kan till viss del hänföras till en snål utdelning som dock växer på stadigt. Den andra delen är helt klart att marknaden inte tror på innehaven.

För mig är rabatten obegriplig men så fungerar marknaden ibland. Vill du ha Kinnevik kommer du förmodligen sällan se bättre köptillfällen än nu. Enligt mig ett av börsen bästa köp för tillfället. Jag hoppas att rabatten kvarstår tills jag börjar plocka in utdelningar för då kommer jag att öka på mitt lilla innehav i Kinnevik.

Gustav sa...

Jeppe:

Humorn angående Cristina gick dig visst förbi. Så är det ibland. ;) Systern är för övrigt riktigt snygg...

Vet du vad som skulle vara trevligt att läsa - en översikt över alla investmentbolag på Stockholmsbörsen. Jag håller själv på att gå igenom dem nu för att hitta ett lämpligt bolag som kompletterar mina innehav i Investor och Industrivärden, men du kanske redan har en liten text liggande, redo för gästinlägg nr 2? Texten bör inkludera en kort beskrivning av bolagen och dess innehav, aktuell substansrabatt, utdelningsnivå, historisk jämförelse mot generalindex samt kursutveckling hittills i år och förra året. Det grejar du väl? :)

Jeppe sa...

Vilken jätteuppgift du vill ge mig. Stockman skriver lite på ämnet ibland, bla. här http://cristofferstockman.blogspot.com/2007/12/aktiestinsens-fem-krninnehav.html

Jag är tveksam till att jag orkar med en sådan sammanställning, får se hur långt jag är beredd att gå för att undvika mina egentliga göromål.

Inga löften...