söndag 30 mars 2008

Tråkig censur på di.se (a k a Völkischer Beobachter)

Jag vet inte om det är en påsklovsledig högstadieelev som vikarierar som webbredaktör på di.se idag eller om det alltid är så att man censurerar bort all kritik mot den egna tidningen. Jag blev dock censurerad två gånger när jag skulle kommentera dagens krönika om Japanfondernas dåliga utveckling. Jag menade att eftersom Dagens industri flera gånger per år, utan några vettiga skäl, låter Jonas Lindmark på Morningstar göra reklam för Japanfonder är Dagens industri medskyldiga till de förluster dess läsare gör på just Japanfonder. Detta var mer än webbredaktören kunde tåla. Nästa bortcensurerade inlägg (jag sparade det eftersom jag misstänkte att även det skulle försvinna) var följande:

"Tydligen får man inte påpeka i en kommentar om Japanfonder att Dagens industri flera gånger per år släpper fram Jonas Lindmark på Morningstar för att rekommendera Japanfonder och att dessa katastrofala råd orsaker förluster hos läsarna. Hur är man funtad om man censurerar bort ett sådant inlägg?"

Dagens industri är naturligtvis fria att själva bestämma precis vad som skrivs på deras sidor. När man nu ändå bemödar sig om att ha en kommentarfunktion är det tråkigt att man sätter taket så lågt.

2 kommentarer:

Clara sa...

Kan bara hålla med om att Di verkligen är angleägna om att radera allt som har att göra med kritik mot tidningen. Idag blev jag censurerad efter att ha skrivit ett långt inlägg om artikeln kritisera att rubriken inte stämde överens med innehållet.

Jag tror inte att de har fattat att sajten inte lever i ett vakuum.

Gustav sa...

Clara:

Allt som kritiserar journalisten eller påpekar felaktigheter raderas, likaså allt som inte är politiskt korrekt. Dessutom raderas en hel del andra grejer också, lite beroende på redaktörens humör.

Dagens industri bör vara glada över kommentarerna eftersom det därt direkt påpekas om något är fel, vilket oerhört ofta är fallet då tidningens skribenter överlag är bedrövligt dåliga.