onsdag 26 mars 2008

Miljöteknik

Miljöteknikkonglomeratet Morphic kraschade med hälsosamma 31 procent på dagens snöiga börs. Av någon anledning finns det alltid folk som villigt skänker bort sina pengar till människor med smorda käftar men dåliga idéer.

Vindkraft är ett djävulens påfund. Inte nog med att hederliga svenskar numera måste leva med att ögonen tåras så fort man passerar ett villaområde (miljömupparnas vedeldning är ett gissel), vi måste också stå ut med att få ett vindkraftverk i huvudet, få sömnen störd av evigt lågfrekvent vindkraftsbuller samt se vår orörda natur och all utsikt i samtliga naturområden i hela landet tas över av fula och störande vindkraftsparker. Och som om detta inte vore nog får vi betala för härligheten dels via elräkningen i form av el-certifikat, dels via skattsedeln i form av statliga subventioner. Fan själv kunde inte ha tänkt ut det bättre!

Det finns dock hopp. Svenska Seabased utvecklar vad som förefaller vara kommersiellt gångbar teknologi för att utvinna el ur havsvågor. Inga störande vindkraftsparker här inte - vågkraftsparkerna befinner sig på djupt vatten ute till havs och dess guppande bojar stör ingen annan än en och annan snednavigerande seglarfantast. Sverige har möjlighet att vara först ut och bygga upp en miljardindustri genom att ta till sig denna vågkraftsteknologi. Svenska politiker väljer dock att istället av rent symboliska skäl förfula Sverige med tiotusentals vindkraftsverk som enbart marginellt, i förhållande till kärnkraft och vattenkraft, kommer att bidra till vår elförsörjning. Om bara en bråkdel av de tiotals miljarder som vräks över vindkraften kom Seabased till del kunde Sverige få både ny el och en ny industrigren.

4 kommentarer:

David sa...

Vågkraft finns i bruk vid Hawai. I mina ögon är potentialen helt klart överlägsen. Dessvärre finns det effektivitetsproblem för drift i ex.v. svenska vatten för tillfället.

Jag har en hel del emot vindkraft som sådan ur rent ekonomiska aspekter. Däremot vill jag poängtera att vindkraft verkligen inte har med Morphic att göra. Att lassa skit på Morphic för att vindkraft inte är speciellt hållbar är i mina ögon fel - Morphic innehåller nämligen så mycket mer skit än vad vindkraftverken någonsin kommer kunna producera. Jag har baissat bolaget under längre tid på nicket "dswdo" på börssnack, och vill fortsätta betona att de personer som lägger pengar i bolaget har en förkärlek till att sätta pengarna med oddsen mot sig - inte för att jag har något emot sådana människor, jag och många andra tjänar högvis med pengar på deras preferenser.

Mvh David

Mvh David

Gustav sa...

David:

Som jag har förstått det är det i fallet Seabased frågan om ny unik teknik med direktdrivna trefas linjärgeneratorer bestyckade med permanentmagneter. Enligt uppgift har inga vågkraftprojekt hittills, inklusive det i Hawaii, varit kommersiellt gångbara. I Sverige finns som bekant unik kompetens när det gäller generatorteknologi, elöverföring etc, bl a inom ABB, varför det inte skulle vara särskilt uppseendeväckande om en rejäl satsning inom vågkraftsområdet skulle resultera i enastående teknik och stora kommersiella framgångar. Det är ju precis sådan här ingenjörskonst som Sverige är bra på och som har skapat vårt välstånd!

När det gäller Morphic är det knappast ens nödvändigt att i detalj granska siffrorna för att kunna avfärda spektaklet. Det räcker att lyssna på ledningens snack.

Bengterikj sa...

Nej, det är väl klart! Vindkraft syns och symboliserar därmed handlingskraft - vågkraft syns inte. Tidvattenkraft provas utanför Skottland.

Gustav sa...

bengterikj:

Men det måste väl gå att göra något åt färgen på vindkraftverken? Jag menar, vitt, hur inne är det egentligen?