måndag 24 mars 2008

Aktieköpandet tar paus

Imorgon kommer lönen så det är dags att fundera på vad man skall göra med denna månads överskott. Jag kommer att kunna spara cirka 7 000 kr under mars. Just nu lutar jag åt att inte köpa en endaste aktie eller fondandel för marslönen. Jag har gått in tungt på aktiemarknaden tidigare under året och känner att jag behöver bygga upp ett litet kapital (vid sidan av min låsta buffert) innan jag ger mig in på nya köpäventyr. Det känns som en rimligare prioritering att ackumulera kapital att användas om börsen sjunker kraftigt, än att nu sitta fullinvesterad i aktier i förhoppningen att börsen skall vända spikrakt uppåt inom kort. Men det är klart, rätt som det är blir jag ju sugen på något och då försvinner säkert dessa 7 000 kr också rakt in i en fond eller aktie.

8 kommentarer:

fröken poänglös sa...

Ja tänker för ovanlighetens skull inte pracka på dig min åsikt i vad du ska göra men visst e det lite faschinerande att hjärnan tänker att "nu har det gått ner mycke så nu köper jag" och sen när det har gått ner ännu mera då tänker man istället "nu ska ja inte köpa".. Trots att man fortfarande ser de företagen man har innehav i som bra kort att spela på så väljer man ändå att inte passa på att sänka inköpspriserna.

Visst e det lite jobbigt att något så ologiskt känns så rätt...

Gustav sa...

Det är möjligt att jag inte var helt tydlig i min argumentation. De pengar som kommer in i form av lön varje månad och som inte går till konsumtion kan antingen användas för att köpa aktier/fonder eller stå kvar på sparkontot. Sparkontot är i skrivande stund helt tomt (cirka 2 200 kr bara). Beslutet att inte köpa aktier/fonder beror främst på att kontot är tomt och att jag vill fylla på detta, och är alltså inte resultatet av en spekulation om framtida upp/nedgångar på aktiemarknaden. Konskekvensen av att att låta pengarna stå kvar på sparkontot är dock att jag OM börserna faller ytterligare kan använda dessa för fler aktieköp. Jag har aldrig sagt att jag varje månad skall köpa nya aktier och fondandelar.

Ett tomt sparkonto betyder för övrigt också att jag inte har möjlighet att konsumera dyr hemelektronik.

Svaret på din rebus är för övrigt honungskyckling (Bamse gillar honung + mat på andra bilden, känner bara till honungskyckling när det gäller honungsrelaterade maträtter). Vad vinner jag?

plupp sa...

Det är ganska intressant när man har sina "shopping-gener" inställda på aktie- eller fondköp, citerar: "rätt som det är blir jag ju sugen på något".

:-)

Gustav sa...

Plupp:

Jag har tidigare redogjort för min analysmetod när det gäller aktier och fonder. Den går i korthet ut på att jag håller på med mitt liv precis som vanligt och alltså samlar in en hel del info om än det ena än det andra. Denna information lagras sedan i min hjärna. Mitt undermedvetena processar sedan denna information utan att jag är medveten om det och rätt som det är ploppar det upp ett köp- eller säljbeslut, jag blir "sugen". Denna metod är helt klockren och minst lika bra som diverse analytikers sifferexercis. Jag vill i och för sig hävda att även jag ägnar mig åt sifferexercis - jag läser ju rapporterna och artiklarna - men kalkylerna utförs inte i excel utan i min hjärna utan att jag är medveten om det. Nu förstår Du väl lite bättre hur det ligger till och varför man gör bäst i att lyssna på det jag säger? ;)

B sa...

Det är möjligt att jag inte var helt tydlig i min argumentation. Jag menade att jag förstår dig!

och tyvärr gustav, det var fel svar på rebusen! honungskyckling e ju visserligen också gött men inte lika gött.. som, det riktiga svaret.. höhöhö ;)

Gustav sa...

Attans också ! Mitt felaktiga svar kanske kan ha att göra med att när jag blir sugen på något sött är korv inte det första jag kommer att tänka på, snarare bönor...

(BeaNs du vet, höhöhö).

Bea sa...

haha.. ja du vem som har rätt om va som händer på aktiemarknaden framöver får vi nog fortsätta diskutera, men att ja alltid kommer va bättre på raggningsrepliker än du kan vi nog konstatera vid det här laget.. Kul att du anstränger dig dock!

Nu sätter ja punkt innan nån säger get a room.. =P

Gustav sa...

Jag är åtminstone nöjd. Hade det varit någon annan tjej skulle jag ju inte ha varit tvungen att skriva ut vad skämtet handlar om inom parentes (och då hade det ju varit väldigt mycket roligare)...