lördag 29 mars 2008

Fitna the Movie


Religionskritik är kanske inte riktigt ämnet för denna blogg. Alla bloggare är dock beroende av yttrandefriheten för att kunna utöva sitt ibland ganska obskyra tyckande och tänkande. Utan att ta ställning för eller emot den holländske politikern Geert Wilders islamkritiska film "Fitna the Movie" konstaterar jag bara att det är en sorglig dag för yttrandefriheten på Internet. Hot från muslimer har tvingat nästan alla videosajter på nätet att plocka bort filmen och internetföretagen blockerar i rasande fart alla hemsidor som ens viskar att de tänker visa Wilders film.

LiveLeak var under en dag de enda som stod upp för yttrandefriheten men de som idag försöker se filmen där möts av följande budskap:Filmen går alltså inte längre att se. Det ironiska i hela situationen är att världens muslimer genom sitt agerande har gett Geert Wilders rätt när det gäller synen på islam.

Lyckligtvis är nätets fildelare inte särskilt måna om att blidka islamistiska regeringar i arabvärlden varför filmen fortfarande kan laddas ner om man har programvara för bittorrent installerad. Går man in på http://thepiratebay.org/ och söker på Fitna har man filmen i säkert förvar på sin dator inom någon minut. Att ladda ned och se Wilders film är en solidaritetsgärning för yttrandefriheten och ett tecken på att man vägrar acceptera religiös fascism. Om man sen håller med honom är en helt annan fråga.

2 kommentarer:

Sjukskriven sa...

Hoppas det är ok jag kikar förbi här. Kan bara instämma och hålla med. Yttrandefriheten bör värnas till varje pris. Ska ta och kolla på den där filmen.
Får hoppas du slipper mordhot i mailboxen nu med (;

Gustav sa...

Du är alltid välkommen! Inga hot har inkommit från muslimer än så länge så det verkar som om inte ens militanta muhammedaner är lika hotfulla som Bridge-anhängare (eller så är det helt enkelt så att de inte läser bloggen). :)