lördag 1 mars 2008

Det blev några bokköp trots allt

Jag har tidigare klagat på det klena utbudet på årets bokrea. Idag besökte jag de fysiska boklådorna för första gången under rean och naturligtvis kom jag inte hem tomhänt. Min kritik mot det bristande skönlitterära utbudet kvarstår dock.

Mao, av Jung Chang och Jon Halliday, är den typ av tegelstenstjock bok som det går utmärkt väl att införskaffa men som ofta står i bokhyllan i åratal innan jag hinner läsa den. Vilda svanar, av Jung Chang är också stor till omfånget men förhoppningsvis läser jag denna kinesiska familjekrönika innan året är slut. En kort berättelse om traktorer på ukrainska, av Marina Lewycka, är en ganska kort roman som jag kommer att läsa ganska omgående.

Bokreornas magra skönlitterära utbud leder ofta till att jag kommer hem med tusentals sidor facklitteratur istället. Men sådan litteratur kan man inte läsa på bussen eller jobbet, av rent logistiska skäl - böckerna väger för mycket för att släpa omkring på, varför det med tiden byggs upp ansenliga mängder med oläst facklitteratur i bokhyllan. Jag ville undvika detta i år men lyckades inte helt. När jag skall få tid att läsa 1300 sidor om Kina vet jag inte. Jag har ännu inte läst Alf Henrikssons Kinesisk Historia som jag köpte på förra årets rea.

Läser folk inte klassiker längre? Hur skall man annars förklara att klassikerinslaget på årets rea begränsade sig till två boxar med Vilhelm Moberg och August Strindberg. Men dessa böcker har man ju redan läst! Och även om jag inte hade gjort det tycker jag det känns mindre angenämt att på en rea betala 400 kr för en Strindberg-box som förlaget säkerligen tryckt upp för mindre än hundralappen, samtidigt som några royalties till författaren inte längre är aktuella. Marginalerna för såväl förlag som butik blir alltså för denna produkt högre på rean än för ordinarie produkter utanför rean!

3 kommentarer:

fröken tvärtemot sa...

ja köpte grottbjörnens folk på myrornas för 30 spänn för nått år sen för det kändes som en bok som hör till allmänbildningen (och för att nån sa att den innehöll erotik mellan hästmänniskor?). Har dock bara blivit en prydnad i hyllan.. Så nej folk läser inte klassiker längre. Ööö om det nu är en klassiker. Trevlig helg!

Gustav sa...

Du skall få lite böcker av mig. Om du läser lite Selma kanske även du blir snäll. Antyder du att jag inte är, hmm, Folk!?

Poor me sa...

Berätta gärna vad du tyckte om Lewyckas roman sen. Jag läste den på engelska för ganska länge sen så skulle vara kul att höra någon annans åsikt.

Själv blir jag stressad av trängsel så för att undvika att skada någon av alla idioter som tyckte att det var en bra idé att ta med sig en barnvagn in i en bokaffär under reans första dagar sprang jag rakt igenom och slet till mig en Shakespeare DVD box och boken Crime of the Century i farten. Det får duga.