måndag 17 mars 2008

Risken att förlora allt

Många som håller på med aktier yttrar sig ofta i stil med "på lång sikt går det alltid upp". Vad man kanske inte alltid inser är att detta inte nödvändigtvis innebär att varje enskild aktie man äger alltid går upp på lång sikt. Man kan faktiskt förlora precis allt. Man kan till och med förlora allt bara över en helg. Detta var precis vad som hände aktieägarna i Bear Stearns. I fredags var deras aktier värda 170 dollar och idag är de bara värda 2 dollar. FED ingriper för att skydda spararnas pengar och för att hindra spridningseffekter om banken gick i konkurs, men man struntar, helt riktigt, i aktieägarnas pengar. Aktieägare riskerar alltid att förlora 100 procent av sitt kapital. Det tål att tänkas på. Äger du kanske aktier i Kaupthing Bank? SAS? Ericsson? Risken att dina aktier blir värdelösa är inte alls 0 procent som du kanske har trott. Kaupthing kan kollapsa precis som Bear Stearns. SAS överlever inte utan långsiktigt hållbara vinster på en stenhårt konkurrensutsatt marknad. Ericsson var en hårsmån från konkurs under It-kraschen, det kan hända igen. Du gör bäst i att sova oroligt om natten.

3 kommentarer:

Finanskvinnan sa...

Så sant, så sant.

bea sa...

fast kan man inte sova gott om natten även fast börsen går ner kanske man inte har nånting där att göra..

David sa...

Eller, så investerar man i bolag med sundare finanser och andra riskmoment än de bolag du nämner. Att Ericsson hade problem i förhållande till sin värdering var ju inte direkt en högoddsare för den insatte runt 2000.

Jag sover hellre gott om natten, och fattar bra beslut på dagen. Kom just hem från en riktigt lång bastukväll, så just den här natten blir nog sömnen lidande dock.

Mvh David