tisdag 20 januari 2009

Investor först ut - sänker utdelningen

Investor hörde i vanlig ordning till de första att presentera sitt bokslut för föregående år. Inte helt oväntat kom även beslutet att utdelningen sänks från 4, 75 kr per aktie till 4 kr jämnt. Investorchefen passade även på att uppmana andra bolag att hålla i pengarna samt noga se över utdelningarnas storlek. Man kan nog utgå ifrån att åtminstone många bolag i Wallenbergsfären följer denna uppmaning. Andra storbolag, exempelvis Volvo, kommer säkerligen att följa efter och vara något mer restriktiva med utdelningarna än vanligt. Personligen hoppas jag att bankerna slopar utdelningen helt och istället passar på att stärka balansräkningen. Även när det gäller andra storbolag har jag inget emot att utdelningen sänks. I dåliga tider måste aktieägarna vara beredda att stödja bolagen och jag föredrar då att detta sker genom slopad utdelning snarare än nyemission.

2 kommentarer:

Destinationmiljonär sa...

Håller med dig angående lägre utdelning. För det känns tryggt att veta att företaget har pengar i kassan, istället för att dem ska ge ut stora utdelningar och hamna i skiten.

Skulle även vilja att bolagen skippar bonusar i sådana här tider, men det är ju bara ett önsketänkande :)

Gustav sa...

Destinationmiljonär: Slopa bonusar? Nej nej, våra underbetalda chefer måste snarast ha större bonusar för att i dessa bistra tider orka utföra sitt otacksamma men ack så viktiga värv. :)