onsdag 7 januari 2009

Det går för snabbt uppåt

Jag är säkert inte ensam om att tycka att det har gått uppåt alldeles för snabbt på Stockholmsbörsen den senaste månaden. Det är helt okej att det går ner snabbt och mycket, lite grann av samma orsak som när tandläkaren skall dra ut en tand. Men när det går uppåt får det gärna gå långsamt så man hinner njuta av det. 1 procent per månad fram till juli tycker jag verkar lämpligt. Sen kan det gå ner lite under juli och augusti. I september ser jag gärna ett rally på 45 procent och sedan kan index vända ner med någon procent per månad fram till årsskiftet.

När det går upp snabbt och mycket på kort tid tänker många att nu har det nog vänt, nu får jag inte missa tåget, nu måste jag köpa. Och när index har stigit 20-25 procent från botten så köper man. Sen vänder börsen ner igen. Hmm kanske köpte jag för tidigt ändå? Bäst att hålla i slantarna. Men nejdå, då är det dags för en vändning uppåt igen. Uppåt betyder köpläge. In med pengarna på börsen igen lagom till nästa korrigering nedåt. De väldiga kasten upp och ner är inte bra. Man fattar lätt felaktiga och oförnuftiga beslut.

Det bästa är att köpa aktier billigt och sälja dem dyrt. Så gör jag. I teorin. Just nu ligger jag för övrigt mer än 1 procent över Stockholmsbörsen i år. Jag slår index så sällan att det är lika bra att påpeka det när det väl händer. Imorgon kan det ju ha vänt igen. Förmodligen har det vänt igen redan imorgon. Passa på att sälja de aktier jag äger innan det är för sent.

2 kommentarer:

Destinationmiljonär sa...

Håller med dig att det är mycket berg och dalbanna. Men sen är det väl det som gör börsen och sparandet i aktier spännande också.

Den första dagen är aldrig lika som den andra dagen :P

Sen att den går upp nu i början av året kan ju vara för att det är många som sålde av sina förlust aktier före nyår, och kvittat dem mot vinster. För att sedan köpa tillbaka dem nu. :)

Gustav sa...

Destinationmiljonär: Så kan det säkert vara.