torsdag 8 januari 2009

Om hygien och folkvett

Vinterkräksjukan härjar för fullt. Influensan är på väg att slå knock på landet inom några veckor. Folk drabbas av envis hosta som inte går över. Var och varannan människa är förkyld.

Det bästa man kan göra för att skydda sig mot dessa infektionssjukdomar är att tvätta händerna ofta och noggrant (samt naturligtvis inte stoppa händerna i munnen eller ögonen).

Varför tvättar folk inte händerna?

Jag tror inte att läsarna av denna blogg är den typen av människor som behöver lära sig att man inte hostar rakt ut i luften när man befinner sig på en fullsatt spårvagn eller i en affär eller i närheten av andra människor. Ni vet bättre än så.

Jag tror att det är samma människor som inte tvättar händerna som även har för vana att sitta och hosta och snora i offentliga sammanhang. Sluta med det!

Man skall tvätta händerna. Man skall inte sprida sin smitta till andra. Det senare innebär att barn helst inte skall vistas ute bland människor. De flesta av bloggläsarna är förnuftigt folk, folk utan barn. Men de av er som ändå har barn bör överväga att låsa in barnen några månader. Ett barn är inget annat än en snorig smitthärd och sådana klarar jag mig faktiskt utan, åtminstone under vinterhalvåret.

Jag repeterar: 1. Tvätta händerna. 2. Hosta inte folk i ansiktet. 3. Lås in barnen.

Om alla kunde följa dessa regler minskar risken att jag blir sjuk. Tack.

4 kommentarer:

plupp sa...

Men Gustav, nu tycker jag du är lite negativ. Inser du inte hur mycket bättre ditt immunförsvar kommer att bli om du verkligen låter sig ansättas av de snoriga barnens närgångenhet?! Det är ju av ren omtanke man ser till att omgivningen får ta del av ens sjuka barns verksamma bakterie- och virusflora! När man egentligen skulle bädda ner de stackars barnen och låta dem vila, låter man dem istället komma till allmännyttans tjänst i oegennyttigt upprätthållan av samhällets totala immunförsvar! Men vad har man för det?! Spott och spe! Ack och ve! Otack är världens lön! ;-)

Mina barn gör, eller snarare gjorde, de är inte så sjuka nuförtiden, denna nytta för folket. Numer är jag irriterad på andra som verkar anse att deras barn gör samma nytta. Det gör de inte. Mina barn, andras ungar. :-D

Grön sa...

Ha,ha. Jag följde de två första råden,men inte det tredje.....Nu ligger jag här i influensa med feber och hosta!!

Jag vet sa...

Grön,
ja se där!

Bör inte barn alltid vara inlåsta! (not)

Gustav sa...

plupp: Dina barn är naturligtvis undantagna, välartade, rena, friska och icke-irriterande som de är. Alla andra fula och snoriga ungar däremot...:)

Grön: Där ser du. Hoppas du straffade de skyldiga på lämpligt sätt. :)

Jag vet: Kanske inte alltid, men åtminstone i hemmet och i skolan samt på bussen som transporterar dem därimellan.