tisdag 20 januari 2009

Pampig ceremoni, men...

Presidentinstallationsceremonin var pampig, men jag störde mig på att mer eller mindre varje talare var tvungen att påpeka hur bra det är att regeringsskiften i USA går fredligt tillväga och att valsedeln väger tyngre än kulan. Man hör ofta amerikaner tala om hur lyckligt lottade de är som på fredligt vis väljer sina ledare utan blodbad på gatorna eller militärkupper. Detta synsätt är dock inskränkt. Faktum är att det alls inte är vanligt med icke-fredliga maktövertaganden i andra länder. Majoriteten av jordens befolkning lever i demokratiska stater och även i stater med tveksam demokratisk profil är det ovanligt med blodiga maktkamper. De amerikaner som hela tiden känner sig manade att framhålla hur icke-blodiga deras regeringsskiften är skulle lika gärna kunna framhålla att luften är gratis att andas i USA.

Lade ni förresten märke till religionens roll vid ceremonin? Böner och gudaanrop avlöste varandra. Den av Obama valde predikanten är inte lite så där lagom kristen, som en präst i Svenska kyrkan. Nej, han är Livets Ord-kristen. En man med samma gudstro som Obama hade tämligen omgående gjort sig omöjlig som politiker i Sverige, men hyllas ändå av svenskarna.

2 kommentarer:

Dexter sa...

Obama hyllas väl av svenskarna pga att republikanerna ännu mer fundamentalistiska med sin religion?

Gustav sa...

Dexter: Hillary var kvinna. Hillary var en kvinna utan koppling till märkliga pastorer. Trots detta valde svenskarna Obama före Hillary.