lördag 24 januari 2009

Jag behöver en uppfinning

Ett stort problem i mitt liv är att hörlurarna till mobiltelefonen alltid trasslar ihop sig på ett riktigt jobbigt sätt varje gång de placeras i jackfickan. Det spelar ingen roll hur jag viker eller rullar ihop sladdarna, nästa gång hörlurarna skall användas har de ändå slagit knut på sig själva.

Varje gång jag skall lyssna på radio eller musik med mobilen måste jag först ägna en lång stund åt att få fason på hörlurarna. Det är inte ovanligt att det tar en hel minut att reda ut trasslet.

Detta är ett problem som drabbar de flesta hörlursanvändare, inbillar jag mig. Marknaden för en innovation som gör slut på problemet torde därför vara stor.

En lösning på problemet som förmodligen inte funkar (jag har i alla fall inte sett den i butikerna) är att låta hörlurarna rulla upp sig själva på en rulle på samma sätt som sker med dammsugarsladden när man rycker i den. Någon kunnig ingenjör får gärna förklara varför. Att använda ett särskilt fodral till hörlurarna känns också som en allt för omfattande lösning på ett så enkelt problem.

Se så, sätt igång och uppfinn nu!

12 kommentarer:

Robert - 2k sa...

Bluetooth. Sådär, var hämtar jag prispengarna? :)

Gustav sa...

Robert: Pengarna hittar du på marknaden när du kommer på en sladdbaserad lösning på problemet. Du kan ju inte bara strunta i sladden, fattar du väl?:)

Finanskvinnan sa...

När jag tittade på nya headset såg jag att de har någon slags cd-skivestor bytta med i förpackningen nu för tiden. Den menade personalen i butiken att man ska lägga in headsetet i. Jag skrattar fortfarande inombords när jag tänker på det.

Det blir nog BT för mig när jag övervunnit min snålhet.

Gustav sa...

Finanskvinnan: Bluetooth duger säkert till samtal. Skall man lyssna på musik krävs dock en teknik helt fri från störningar om lyssnandet skall bli njutningsfullt. Jag tvivlar starkt på att BT-headset skulle kunna erbjuda en sådan störningsfri ljudupplevelse.

plupp sa...

Jag skulle föreslå att en sladd inopereras innanför huden, mellan det ställe där du vanligen har mobilen, till det ställe där den tas ut, typ vid öronen. Då kan mobilen pluggas in direkt. Man kan ha olika adaptrar för att koppla in sig på olika mackapärer förstås.

Ett annat alternativ är sladdvinda i mobilen, det måste ju vara uppfunnet, så enkelt som det är. Typ som på dammsugaren.

Och ett tredje alternativ, eftersom jag känner mig generös med idéer idag, vore att försämra hörseln såpass att det funkar även med Bluetooth.

Gustav sa...

plupp: Sladdvindan föreslår jag ju själv i inlägget! Håll dig till dina egna idéer!!! :)

Om kablarna skall opereras in under huden måste man först lösa problemet med dålig kvalitet. Sladden till hörlurarna går sönder efter ett halvår och så ofta vill man ju inte lägga sig under kniven.

Fortsätt spotta ur dig idéer. Förr eller senare funkar någon.

Finanskvinnan sa...

Med tanke på att jag stått ut med ljud i bara en öronsnäcka minst tre veckor så antar jag att du är mer ljudkräsen än jag.

Gustav sa...

Miss Finanskvinnan: Det är mycket möjligt att moderna BT-headset erbjuder störningsfria musikupplevelser på spårvagnen. Jag har dock lovat mig själv att aldrig mer lita på producenternas försäkringar om trådlösa och störningsfria hörlurar. En gång köpte jag nämligen ett par sådana för hemmabruk, dock ej bluetooth, och ljudkvaliteten var så dålig att jag blev rent illamående. Men men, tekniken går säkert framåt även om jag tvivlar på att den har lyckats åstadkomma störningsfria trådlösa hörlurar.

plupp sa...

*asg*

Men sladdvindan har jag faktiskt tänkt på måååånga gånger, i åååårataaaaal, så jag antar att jag liksom glömde bort att läsa det i ditt inlägg, det var ju ändå min idé från början, innan du skrev inlägget :-D.

Om sladdarna sitter under huden går de nog inte sönder ... såvida man inte skrubbar sig frenetiskt varje dag, men annars får du väl se till att fixa till andra eventuella, rent hypotetiska, skavanker när tillfälle ändå ges.

Men du ska få en idé till bara för det. Och det är att tillverka sladdarna i "komihåg"-material, så att de, trots att man knölat ihop dem i fickan kommer ihåg hur det är att vara raka och otrasslade, så att så fort man tar ur dem ur fickan o-trasslar de sig efter det minnet. Minnesmetall heter det visst. Hur det går med ljudkvalién och liknande om man drar till med ett dylikt material kan man säkert lösa.

Voilá, då var det löst!

Gustav sa...

plupp: Jag visste väl att du skulle komme med en s k ingenjörsidé till slut, här i form av hörlurssladd i minnesmetall. Det lär finnas människor som betalar hundratusentals kronor för extra störningsfria sladdar till sina stereoanläggningar så jag antar att det även finns någon person som är beredd att betala vad dina minnesmetallsladdar kostar. :)

Anonym sa...

Uppfinningen finns! På Designtorget finns en liten färgglad spiralformad sak som håller ordning på sladdarna. Den kostar väl någon hundring har jag för mig, så jag var för snål för att köpa en.
/Siri-Li

Gustav sa...

Siri-Li: Där ser man! Av en ren slump besökte jag idag Designtorget för första gången och där fanns det minsann prylar så det räcker och blir över. Jag funderade en stund på att köpa en fågel på pinne som sjunger om krukväxterna behöver vattnas, men avstod då mina krukväxter ändå växer för fort. Ett soffbord för 6 000 kr med ovansida i det gamla hederliga skolbänksmaterialet jag tyvärr inte vet vad det heter skulle också passa fint, men naturligtvis köpte jag det inte.