måndag 25 maj 2009

Lundbergs

En hel hög med pengar har samlats ihop på mina konton de senaste månaderna och det går ju inte för sig eftersom möjligheten till rejäl negativ avkastning på ett bankkonto är ganska liten. Jag har funderat på att infoga en ny aktie i portföljen och ett av de bolag jag har tittat på, Lundbergs, rapporterade idag. Inget i rapporten fick mig att trycka på köpknappen. Aktien verkar i dyraste laget i dagsläget, med en rabatt på endast 20 procent. Om man räknar på mitt sätt (varför gör inte alla det?) och tar hänsyn till det stora fastighetsinnehavet, och jämför detta med börsnoterade fastighetsbolag, borde substansvärdesrabatten för Lundbergs ligga på åtminstone 30 procent. Aktieinnehaven är dessutom väldigt tråkiga, trista och gråa, precis som Fredrik Lundberg (och hans dotter?). Trots allt negativt med Lundbergs är det mycket möjligt att jag köper en liten post med aktier ändå. Herr Lundberg verkar ju faktiskt, att döma av historien, veta vad han håller på med.

8 kommentarer:

Cristoffer sa...

Den ena av Lundbergs dotter är faktiskt gravid också....

Gustav sa...

Bra. I sådana familjer är det viktigt med successionen. Jag tar för övrigt tillbaka det jag skrev om tråkighet. Jag kände mig manad att genomföra en omfattande bildgoogling och vet nu att Fredrik ser ut som man gör i den åldern och döttrarna Louise och Katarina är helt okej dom också. Dom når inte riktigt upp till Stenbeckklass men matchar åtminstone töserna i kungafamiljen.

Jeppe sa...

Vill du ha kul så ska du vara på Ullevi nu och inte, som jag, se matchen på tv. Vill du tjäna pengar ska du köpa Lundbergs. Förstår inte varför folk blandar ihop något så tråkigt som aktier med att ha roligt...

Gustav sa...

Jeppe: Du är för ung för att kunna ha den relation till Dallas som vi födda på sent 70-tal har. Jr Ewing var min idol. När jag köper en aktie så gör jag det inte för att tjäna pengar, vilket alla bloggläsare bör ha förstått vid det här laget, utan därför att jag leker Dallas. I min fantasivärld håller jag på att manövrera ut Wallenbergarna från Investor och snart har jag kontrollen över Industrivärden också. Problemet med Lundbergs är att Fredrik med familj äger så inihelvete mycket aktier att jag inte ens med min fantasi kan lista ut hur jag skall kunna ta över bolaget (nu när dottern är gravid med en annan man).

minna sa...

ska också köpa! Blir det fel så får du skulden! =)

Gustav sa...

Minna: Jag måste uppenbarligen slipa på mina formuleringar för det där var nämligen inget köpråd och definitivt ingen uppmaning till dig att köpa aktien ifråga. Vad jag skrev var att trots att aktien idag ser tråkig öch övervärderad ut verkar Herr Lundberg veta vad han gör och om han upprepar sina historiska resultat är det nog en fin placering trots dagens brister. :)

minna sa...

jag tyckte att det är ett säkert köp nu när du inte kan nästla in dig, när dottern i familjen var på tjocken och allt. Inte fasiken var det felformulerat. Ser inga hot och brister längre när tanten har blivit tjock.

Gustav sa...

Minna: Jaha, då förstår jag lite bättre hur du tänkte. :)