måndag 4 maj 2009

Skyddat läge i Internet Explorer 8

Om ni bara visste hur jag har suttit framför datorn och svurit åt det förbannade jävla skitföretaget Microsoft och dess förbannade jävla fucking sopprodukt Internet Explorer 8 de senaste dagarna.

Min nya dator medförde även en ny uppsättning programvara och som vanligt finns det alltid en hel drös med uppdateringar att ladda ner när man sätter igång en ny dator (eftersom den har varit nedpackad i en kartong en tid och därmed inte har uppdaterat sig på ett tag). Jag gjorde misstaget att klicka OK till att uppgradera Internet Explorer till version 8.

Först trodde jag inte att det var sant. Hur i helvete kan det ta mer än 20 sekunder att byta mellan två flikar tänkte jag? Jag brukar ha ett antal flikar uppe samtidigt som jag växlar mellan, t ex Di och Flashback och det har fungerat hur smidigt som helst. Dock inte med Internet Explorer 8, denna skitprodukt skapad av djävulen.

Alldeles precis nu insåg jag dock att det var en funktion kallad "Skyddat läge" som gjorde att det tog fenomenalt lång tid att växla mellan olika sidor och flikar. Jag stängde naturligtvis omedelbart av denna helt idiotiska funktion och redan märker jag hur blodtrycket sjunker och att Internetsurfandet flyter smidigare än någonsin. Om jag nu skulle råka vara utsatt för lite högre risk på nåt sätt får jag väl leva med det. Jag surfar hädanefter oskyddat och hoppas att Internetsäkerhetsprogrammet täcker upp bakom Explorer. Är jag ensam om att reagera så här inför Internet Explorers extrema slöhet när Skyddat läge är på?

10 kommentarer:

Finanskvinnan sa...

Låter som ett aprilskämt! Jag hade nog inte "skyddat läge" som default när jag köpte min iaf.

Jag vet sa...

Firefox. Mac.

Finanskvinnan sa...

Just det, jag skulle inte komma på tanken att använda explorer hemma. Det förklarar kanske saken - har ju firefox.

"Kul" grej med explorer som jag har på skolan: Den automatmarkerar alla blogginlägg i Google Reader som lästa hela tiden.

Gustav sa...

Finanskvinnan: Jag förstår inte riktigt hur dom tänkte när de satte "skyddat läge" som default. Om det nu är en viktig säkerhetsfunktion borde de ju ha förstått att folk inte skulle acceptera väntetider på 10-20 sekunder för att komma åt en färdigladdad sida. IE laddar sidan supersnabbt men tillåter i skyddat läge inte full access till den. Tydligen skall ett antal processer köras först. Helknasigt.

Jag vet: Haha, du ihärdar...:)

Först trodde jag för övrigt att det var all blinkande reklam som drog ner webbläsarens tempo. Fine, jag adblockar den med norton internet security, tänkte jag. Men icke, Norton hade tagit bort denna populära funktion i sin senaste version! Snacka om att datajättarna skiter i användarna...

Bea sa...

Enligt dom datanördar jag känner ska man tydligen använda firefox för att explorer, oavsett version, i mycke högre grad strular.

Fast jag tror det där är ett val för dom finkänsliga inom området.

Jag vet sa...

Ja, jag är rätt envis ibland:-)

Gustav sa...

Bea: Aha, I see. Vad använder Bea själv för program?

Jag vet: Vem vet, kanske får Explorer snart en partner på min dator. Google Chrome kanske är nåt? Google skall ju ändå ta över världen så det är lika bra att börja förbereda sig.

Stephanie sa...

Hej Gustav!
Vet inte om du menar "In Private"/"surfa privat" när du pratar om skyddat läge? Ingen av de ovanstående finns med som default eller kan göra din surfning långsam. Tabbar som du också nämner fanns med i IE7 och ska inte heller göra surfningen långsam. Det kan vara så att du har ngn form av tredjeparts plug-in som gör IE slö. Gå till Windowsknappen nere i vänstra hörnet (i Win Vista) och skriv in i sökrutan "Internet Explorer utan add-ons". Klicka på den länken och testa att köra IE8 utan add-ons. Hoppas det löser ditt problem.
Mvh Stephanie Smitt Lindberg, Affärområdeschef Windows och Internet Explorer, Microsoft

Gustav sa...

Hej Stephanie!

Jag menar det jag skriver, nämligen att när säkerhetsinställningen "Skyddat läge" är igång, vilket den var som default från det jag installerade IE8, så tar det mellan 10 och 20 sekunder att byta från en flik till en annan.

Jag vet inte var du har fått "tabbar" eller "surfa privat" ifrån. Just nu står det i min webbläsare "Skyddat läge: Av", tidigare stod det "Skyddat läge: På". Flikväxlingen går betydligt snabbare i läge "Av" jämfört med läge "På". Inga add-ons är installerade, även om jag gärna skulle vilja ha en officiell sådan från Microsoft som ger användarna möjlighet att blockera all irriterande och blinkande reklam som suger musten ur både dator och surfare.

Bea sa...

Jag använder också explorer. Men så e ja inte finkänslig heller.