måndag 18 maj 2009

Indien gick hyfsat idag

Indienfonderna svänger kraftigt, både upp och ner. I helgen blev det klart att Kongresspartiet vann världens största demokratiska val och börsen tog ett glädjeskutt. Min egen Indienfond, HSBC Indian Equity, steg idag med 17,3 procent, och då var den ändå inte bäst bland Indienfonderna.

Tillväxtfonderna gick uruselt 2008 men har startat desto bättre 2009. Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Apropå valet i Indien: är det inte helt fantastiskt hur stabilt Indien egentligen är? 700 miljoner människor lär ha deltagit i vad som är världens största val, alla kategorier. Indien är ett fattigt land men lyckas trots det behålla sin demokrati och genomföra helt fredliga regeringsskiften med jämna mellanrum. Indien är ett land med över en miljard invånare, ett otal olika religioner, folkgrupper och språk. Ett fattigt land på stark frammarsch. En rymdnation med en medelklass som omfattar över 100 miljoner människor. Indien är verkligen ett föredöme för världens alla utvecklingsländer. Det går att kombinera demokrati och ekonomisk tillväxt även i tredje världen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visserligen har man för vana att då och då skjuta sina demokratiskt valda ledare, men man kanske ska räkna med visst svinn?

Gustav sa...

Anonym:

I Sverige har på senare år en styck statsminister och en styck utrikesminister blivit avskjutna/borthuggna, vilket ur ett internationellt perspektiv är extremt mycket. Hur många politiker har t ex mördats i våra nordiska grannländer under samma tidsperiod? Svar: Noll.

Sverige har förmodligen ett större antal mördade nationella toppolitiker per capita än Indien de senaste 25 åren. Hur fan tänker du egentligen?