torsdag 7 maj 2009

Dagens Nyheter kraftsamlar mot Israel

Svenska medier är överlag gravt antisemitiska. Israelhatet ligger till grund för all rapportering om Mellanöstern och det är inte ovanligt att Israel framställs som djävulens hantlangare samtidigt som Iran eller någon annan omgivande diktatur beskrivs i termer av demokrati, samförstånd och framåtanda.

Dagens Nyheter brukar inte vara värst (Sveriges Radio är värst och ligger inte Radio Islam långt efter i sin förljugna propaganda). Dagens Nyheter som är en av de minst Israel-fientliga tidningarna i Sverige lyckas ändå med konststycket att på en och samma dag publicera inte mindre än tre(!) artiklar som är starkt kritiska till Israel:

Israel expanderar bosättningar
FN-krav på Israel för Gazaräder
Israel vägrar avstå från kärnvapen

Pyttelilla demokratin Israel får på en dag mer negativ uppmärksamhet än den samlade arabvärlden, som på två kontinenter bebos av hundratals miljoner mäniskor i ett dussin diktaturer. Hundratals artiklar har skrivits om att Israels nye utrikesminister Lieberman skulle vara rasist men det faktum att Arabförbundet till sitt senaste möte bjöd in Sudans rasistiske och folkmordsanklagade president till sin konferens höjer svenska medier knappt ens ett ögonbryn inför. Israel är en mer vital demokrati än Sverige någonsin har varit och det enda land i Mellanöstern där araber faktiskt har mänskliga rättigheter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men vem bryr sig?

Harry Harrysson sa...

Rätt många bryr sej - de som läser lite mer än svenska media. En liten sak som att Israel har lika många hitechföretag på Nasdaqbörsen, som Europa tillsammans, säjer rätt mycket. EU har väldigt mycket att tjäna på samarbete.

En experimentell svensk nyhetsservice om Israel med omnejd har satts upp på denna länk Det är en otrolig massa som TT missar eller förvrider - och denna avsaknad av info påverkar förstås folks inställning.

redmike sa...

førstår inte riktigt problemet. Ær det att Israel egentligen INTE expanderar bosættningar, INTE bær någon skuld før Gazas sønderbombade infrastruktur och bostæder samt redan ær på væg att skrota sina kærnvapen? Eller ær problemet att motsattsen uppmærksammas? Att nyhetsrapportering ofta ær selektiv ær inget nytt och gæller inom alla områden, men om nu Israel verkligen ær mellanøsterns enda "demokrati" så førtjænar dom kanske en annan typ av granskning æn arablænderna som ændå "saknar demokratiskt styrelseskick och mænskliga rættigheter"...

Harry Harrysson sa...

Ett väsentligt problem är att massmedia bara berättar den del av sanningen som de vill berätta om. Ta en trivial sak som äganderätten av det palestinska mandatet.

Där finns ETT beslut, det från San Remo 1920, som delade upp det gamla Ottomanska Imperiet när de tidigare ägarna dragit sig tillbaka till Turkiet. Nästan hela detta enorma området är nu arabiskt - utom det miroskopiska område som var det palestinska mandatet hade då alltså BESTÄMTS att bli det judisa hemlandet (utan att sparka ut några andra som redan bodde där - men man hade inte en aning om att England skulle se till att enorma mängder araber flyttade in!), en fortfarande giltig bestämmelse! Vad FN därefter sagt är enbart rekommandationer, som när Israel erkändes och §242, 338.

Jordanien ockuperade helt illegalt Judéen/Samarien 1948-67, där har inte varit någon legal ägare sedan England hade mandatet, som de enbart hade temporärt. Arafat vägrade gå från 0% till 95% av ett nytt Palestina,år 2000, utan började andra intifadan, som snabbt gjorde att den palestinaarabiska ekonomin gick från 6% utveckling till MINUS 13%, den tvingade fram terroriststängsel och vägspärrar - innan hade araberna tämligen obehindrat kunna ta jobb i Israel, men de förstörde det hela för sig själva.

Där finns fortfarande ingen statlig ägare av det landet eftersom Abbas vägrar fredsförhandla - han bara pekar på vad han vill ha. Han har ej stoppat hatpropagandan utan ökat den efter Annapolis, han har inte stoppat terrorismen - läs t.ex. nyheter här. OCH - Fatahs Stadgar, som han följer, tillåter inte existensen av Israel!

Vet du inte varför Israel var tvunget att anfalla Gaza kan du läsa här.

Felet är att inget av detta nämns i medierna.

Gustav sa...

redmike:

1.
Judarna har minst lika stor rätt att bo på Västbanken som vilken arab som helst. Du är ett utmärkt exempel på mediernas desinformation som utgår från att det är fel/olagligt med israeliska bosättningar på Västbanken.

Eventuella skador på egendom i Gaza kan Israel inte lastas för. All skuld faller på Hamas som tvingade in Israel i ett försvarskrig.

När USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina, Pakistan, Indien och Nordkorea har avskaffat sina kärnvapen, ja då kan man eventuellt börja ställa krav på Israel. Ingen annan stat på planeten är utsatt för ett sådant hot mot sin existens som Israel och det vore rent oansvarigt av den israeliska statsledningen att skrota sina kärnvapen.

2.
Du har rätt i att nyhetsrapportering i Sverige ofta är selektiv, partisk och kraftigt vinklad. Internationella medier är ofta betydligt mer neutrala.

Anonym sa...

"Svenska medier är överlag gravt antisemitiska. Israelhatet ligger till grund för all rapportering om Mellanöstern..."

Dette er grovt och du har inget som stöder detta.

Gustav sa...

Anonym:

Det enda stöd jag behöver är öppnandet av vilken tidning som helst, med resultatet att jag översköljs av hatisk antijudisk propaganda.