tisdag 5 maj 2009

Valet till Europaparlamentet

TVn står på i bakgrunden. En uppsättning svenska politiker som kandiderar till Europaparlamentet sitter och diskuterar storleken på bokstäverna i en innehållsförteckning och huruvida en portion skall definieras av livsmedelsproducenterna eller om man kanske skall ange kalorimängden per 100 g istället. Någon tycker att alla livsmedel skall märkas med färgglada figurer (röd, grön, gul) för att konsumenterna skall slippa sätta sig in i svåra begrepp som salt- eller fettmängd.

Jag vill inte att politiker skall sitta i Europaparlamentet och bestämma över sådana här saker. Jag vill överhuvudtaget inte ha något Europaparlament. Samarbetet i EU bör ske mellan regeringar och lagar skall inte stiftas av politiker som röstas fram i val som knappt något ens röstar i.

Det spelar ingen som helst roll om svenskarna röstar fram 19 moderater eller 19 socialdemokrater till Europaparlamentet. Jag ser egentligen bara tre alternativ för den som vill sända ut något slags signal i samband med valet i juni. 1. Stanna hemma och minska på så sätt parlamentets legitimitet. 2. Sänd en signal genom att rösta på Piratpartiet (frihet på Internet, personlig integritet etc). 3. Sänd en signal genom att rösta på Sverigedemokraterna (allmänt missnöje).

Det finns ett fjärde alternativ, att rösta på någon av de politiker som sitter i tv och diskuterar över huvudet på folk som de uppenbarligen tycker är kompletta idioter i behov av förmyndare. Men vad uppnår du genom att ansluta dig till alternativ 4?

Inga kommentarer: