söndag 31 maj 2009

Ekonomisk ställning 31 maj 2009

Tillgångar och skulder 31 maj 2009

Pengar: 101 438 kr.
Aktiefonder: 70 844 kr.
Aktier: 76 705 kr.

Kortkredit: 2 849 kr.

Summa tillgångar och skulder: 246 138 kr.

Andel aktiesparande: 60 procent.
Andel räntesparande: 40 procent.
Andel sparande i kapitalförsäkring: 13 procent.

Jämfört med föregående månad har nettotillgångarna ökat i värde med 19 118 kr (8,4 procent). Aktierna har (med utdelningar tillbakalagda) stigit i värde med cirka 3 procent. Aktiefonderna har stigit i värde med cirka 13 procent. Fondköpen uppgår till 1 700 kr, aktieportföljen är oförändrad. Räknar jag bort en spelvinst på 2 000 kr uppgår månadens sparande till cirka 6 450 kr.

Under april var det aktierna som bidrog mest till värdeutvecklingen. Under maj är det istället aktiefonderna som har gått bäst, vilket framförallt beror på den fenomenala utvecklingen i BRIC-länderna.

5 kommentarer:

Bea sa...

En fjärdedels miljon kan inte va helt jävla fel att sitta och ruva på. Hur har du tänkt göra fortsättningsvis med andel aktiesparande vs. räntesparande? 40% räntesparande på en sån summa e ganska maffigt i mina ögon. När kommer summan av bufferten va så stor, enligt dig, att du börjar fördela tex 30%/70% istället?

Gustav sa...

Bea:

"Andel räntesparande" avser inte andel nysparande i räntor utan andelen av de totala tillgångarna som ligger i räntesparande.

Bufferten är redan tillräckligt stor. Varje månad avsätter jag dock en tusenlapp i räntesparande, dock ej i "buffertsparande", men allt därutöver kan jag placera i aktier.

Vid månadssammanställningen hade jag cirka 15-18000 kr tillgängliga för aktieköp. Idag köpte jag 10 Lundbergs så summan har minskat med 3000 kr ungefär, vilket motsvarar cirka hälften av sparandet i maj. Och eftersom aktier och fonder har stigit i värde i juni samtidigt som jag har köpt på mig fler aktier har andelen räntesparande alltså redan nu minskat med ett par procentenheter.

Jag skulle kunna fläska på rejält med aktieköp men jag har medvetet hållt inne med köpen eftersom jag har förväntat mig en rekyl nedåt, men den tycks aldrig komma. När det gäller hur mycket pengar jag skall ha utanför aktiemarknaden bör man tänka på att vissa innehav är av typen högrisk, t ex har jag snart 50 000 kr i ryssland, kina, indien och bric-fonder, varför det kan vara klokt att balansera upp med räntesparande.

I nuläget skulle jag kunna öka aktieandelen rejält, kanske upp till 80-85 procent på några års sikt. Jag har för övrigt ändrat strategi lite grann och planerar att mer aktivt laborera med andelen ränta respektive aktier (dvs inte sitta still i båten på lång sikt), dvs har börsen stigit kraftigt i flera år skall jag minska aktieandelen och tvärtom, öka aktieandelen efter branta fall.

Bea sa...

Okej. Ja man kan onekerligen säga att du sitter i ett guldläge om en rekyl skulle bli sanning framöver. Modigt att du vågar vänta tycker jag! Hade ja vart i din sits hade väll min buffert bestått av 5 spänn vid det här laget.. :)

Råvaror sa...

Ni jobbar på bra här. Har du funderat på att diversifiera portföljen mer någon gång, t. ex genom att inneha eller handla råvaror eller valuta också?

Gustav sa...

Råvaror: Jag har inget principiellt emot vare sig råvaror eller valutor. Det är mest kunskapen som saknas.