onsdag 20 maj 2009

Intervju med Rickard Falkvinge (Piratpartiet)

Hej, Rickard Falkvinge, ledare för Piratpartiet!

Falkvinge: Hej!

Vilken är Piratpartiets viktigaste fråga?

Falkvinge: Vi vill stoppa FRA-lagen och IPRED.

Har ni några andra viktiga frågor?

Falkvinge: Vi vill stoppa FRA-lagen och IPRED. Jag har svårt att tänka mig att de unga människor som stöder Piratpartiet bryr sig om något annat.

Du nämner själv att det främst är unga människor som stöder Piratpartiet. Sverige ligger i Europatoppen när det gäller ungdomsarbetslöshet och få av de unga killar och tjejer som i dagarna tar studenten kommer att få ett jobb. Vad vill Piratpartiet göra för att minska ungdomsarbetslösheten?

Falkvinge: Jag blir så trött på allt tjat om ungdomsarbetslöshet hit och dit, det är bara ett trixande med siffror. Det finns bara en fråga som är viktig för ungdomar och det är att avskaffa FRA och IPRED, allt annat är underordnade frågor. Jag skiter i ungdomsarbetslösheten och alla som röstar på Piratpartiet gör det också.

Nästan alla unga killar mellan 15 och 25 har antingen själva blivit misshandlade helt oprovocerat eller känner flera som har blivit det. Unga killar kan i dagens Sverige inte röra sig fritt på stan utan att riskera att utsättas för våld och hot. Vad tänker du göra för att ändra på detta om du blir invald i Europaparlamentet eller i Riksdagen?

Falkvinge: So what om folk blir misshandlade? Den kränkning dessa unga killar utsätts för på grund av IPRED är betydligt värre. Bryr man sig om kriminalitet finns det andra partier som man kan rösta på, t ex Moderaterna eller Sverigedemokraterna.

Vad har du att säga till dom som tycker att klimathotet är vår tids viktigaste fråga, viktigare än FRA eftersom klimatfrågan handlar om planetens överlevnad?

Falkvinge: FRA och IPRED påverkar alla som använder Internet. Jag har svårt att tänka mig att klimatfrågan har samma effekt på människors liv. Jag är dock ingen expert på klimatfrågan.

Skall kommunerna få mer pengar för att kunna bevara kvaliteten i skolan och omsorgen?

Falkvinge: Budgetfrågor är helt ointressanta för mig.

Är skattefrågor också ointressanta för dig? Många löntagare har svårt att få ekonomin att gå runt varje månad och är säkert intresserade av huruvida de olika partierna tänker höja eller sänka deras skatt?

Falkvinge: Det är inte aktuellt att driva skattefrågan. Har man inget jobb betalar man ändå inte någon skatt.

Europaparlamentet driver frågan att halalslakt skall tillåtas. Vad anser du?

Falkvinge: Även muslimer mår bra av att FRA-lagen avskaffas. Kanske framförallt muslimer.

Vad bör göras för att förbättra den svenska skolan?

Falkvinge: FRA och IPRED bör avskaffas.

Vad förgyller din vardag?

Falkvinge: Jag gillar motorcyklar och maltwhisky.

Hur försörjer du dig?

Falkvinge: Jag lever på bidrag från allmänheten. Många sympatisörer betalar in pengar på mitt bankkonto och det är dessa pengar jag lever av.

Hur mycket får du in varje månad?

Falkvinge: Jag svarar inte på den frågan.

Betalar du skatt?

Falkvinge: Min privatekonomi är min ensak.

Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor!

Falkvinge: Tack själv!

Valet till Europaparlamentet närmar sig och självklart deltar Sparsamt leverne i debatten. Intervjun med Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge är den första i en serie inlägg som berör EU-valet.

7 kommentarer:

greyman sa...

Tror inte ett ögonblick på att detta är en verklig intervju. Vissa svar stämmer med vad Rick sagt i andra intervjuer, medan andra är löjligt uppenbara att de inte stämmer.

Gustav sa...

greyman: Vad anser du inte vara i linje med Piratpartiets politik eller avsaknad därav?

Anonym sa...

falkvinge visar på att han inte vet om att även de som inte har ett jobb betalar skatt!!
arbetslösa,förtidspensionärer,ålderspensionärer med mera betalar skatt,visste intE FALKVINGE DETTA???

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gustav sa...

Ovälkommen anonym dåre som envisas med att posta kommentarer i denna blogg:

Förmodligen avsåg Herr Falkvinge att han inte betalar någon skatt på de svarta inkomster han själv lever av.

Anonym sa...

Briljant parodi, kul! :-)
/ röstade på piratpartiet (men blev också besviken på ekots lördagsintervju)

Gustav sa...

Anonym (och alla andra det berör):

Alla som har förtidsröstat har fortfarande möjlighet att ändra sig. Har man till exempel röstat på Piratpartiet går det alldeles utmärkt att besöka sin vallokal på valdagen för att lägga en ny röst, vilket innebär att förtidsrösten inte räknas utan istället förstörs.

Junilistans sympatisörer kan till exempel utnyttja denna möjlighet att få lite inflytande. Eftersom junilistan har noll chanser att komma in i parlamentet är varje röst på junilistan bortkastad. De som har förtidsröstat på junilistan kan därför fortfarande ändra sig och rösta in ett annat EU-kritiskt alternativ. På samma sätt kan de som på grund av fylla eller tillfällig sinnesförvirring redan röstat på piratpartiet och därmed gett sitt stöd till vad som helst, legalisering av narkotika, återupprättandet av fjärde riket etc, fortfarande ändra sig.