onsdag 2 september 2009

Höjden av omoral

Tvn står på i bakgrunden: Uppdrag Granskning beskriver läkarbristen i Sverige.

Sverige utbildar för få läkare. I läkarbristens Sverige måste svenska ungdomar trots perfekta betyg bege sig utomlands för att studera till läkare. Samtidigt importerar Sverige läkare från tredje världen.

Är det inte höjden av omoral att ett av världens rikaste länder medvetet väljer att underdimensionera de egna läkarutbildningarna samtidigt som man gör sig beroende av grannländernas läkarutbildningar samt tömmer fattiga länder på deras läkare?

Det råder läkarbrist i länder som Indien och Kina. Befolkningen i dessa länder behöver sina läkare bättre än vad vi svenskar gör. Det svenska biståndet till fattiga länder kan inte kompensera för den brain drain vi bidrar till genom att importera högutbildad arbetskraft. Det handlar om en moralisk genomklappning.

4 kommentarer:

Herr K sa...

Jag såg också programmet, och det är riktigt skrämmande hur det går till i sjukvården. Nu vet vi iaf att våra skattepengar går rakt ner i fickorna på stafettläkarna och deras bemanningsföretag, samt att vi kommer få undermålig vård den dagen vi blir sjuka. Välkommen till dagens Sverige!

Anonym sa...

Det finns läkare i Sverige, många läkare.
Runt 33000, dvs ca en läkare per 300 innevånare.
OK, alla läkare arbetar inte med att "bota folk" utan kanske inom andra områden som forskning etc.
Men antalet tycks ändå, för en amatör som jag, vara rätt betryggande.
En amatörs nog inte så grundlösa gissning är att hela vårdsystemet är fullt med illa utnyttjade läkare och ett rätt uselt förhandlande från ffa Landstingens sida, gör at personalen inte används på bästa sätt.
Brukar dra ett lokalt exempel. Det var omröstning på varje VC (VårdCentral) skulle "privatiseras", dvs drivas som egen enhet.
"Min" VC röstade nej, no surprise, det är ett gediget rött område jag bor i. Min hustrus spontana reaktion vid besök är att man alltid "har mycket att göra" men inget händer och de synliga vårdtagarna är bara enstaka..
En annan VC röstade "ja" och läkarbossen fixar nu fram 30% fler pat besök än tidigare - med samma personal! Och vad mest illa är, ALLA är nöjda! Både personal och patienter.
På förfrågan hur kan detta ske, svarar VC-chefen lätt flinande, att "vi skippade en del möten och planeringsdagar".
//WR

Gustav sa...

WR:

Att läkarna kan utnyttjas bättre är säkert sant. Svenska läkare lär vara de i världen med minst patientkontakt. Det omoraliska är att Sverige importerar läkare från tredje världens länder, som lider av en läkarbrist och en hälsosituation vi inte kan föreställa oss. Detta är enligt mig aldrig acceptabelt. De tankar om arbetskraftsinvandring som bygger på import av högutbildad arbetskraft från dessa länder är helt absurda.

Anonym sa...

Korrekt Gustav.
Självklart ska Sverige kunna vara självförsörjande på läkare utan några större problem!
Allt annat visar bara på grov politisk inkompetens..
//WR