måndag 14 september 2009

Swedbanks nyemisson

Swedbanks aktieägare har företrädesrätt att teckna 1 ny stamaktie per 2 befintliga aktier (såväl stam- som preferensaktier).

Teckningskursen är 39 kronor per ny stamaktie.

Jag äger 210 aktier i Swedbank (160 stamaktier och 50 preferensaktier) och har därmed rätt att teckna 105 nya stamaktier. Kostnaden blir 4 095 kr.

De aktieägare som inte agerar riskerar att förlora mycket pengar. Det gäller att sälja sina teckningsrätter om man inte vill delta i nyemissionen, annars blir de ju värdelösa samtidigt som aktieinnehavet späds ut kraftigt. Tydligen är det många småsparare som förlorar pengar på detta sätt varje gång nyemissioner genomförs.

7 kommentarer:

john sa...

Hej!

Jag äger Swedbankaktier och vet ärligt talat inte vad jag ska göra nu när nyemmission kommer. Problemet är att jag har helt enkelt inga likvida medel att köpa nya aktier för. Och sälja aktierna vill jag heller inte göra eftersom jag har haft dom så länge. Vad menas med att man förlorar pengar om man inte agerar? Gäller det även om man inte har tänkt sälja aktierna på en lång tid framöver? (ca 10-20 år).

Mvh //John

Gustav sa...

Hej john:

Du får en teckningsrätt per två aktier du äger. Eftersom denna teckningsrätt ger dig rätten att köpa en stamaktie för 39 kronor betingar teckningsrätten ett värde (förutsatt att aktiekursen inte understiger teckningskursen). Om du inte vill delta i emissionen måste du sälja dina teckningsrätter. Varje teckningsrätt kan vara värd 13-14 kronor med dagens aktiekurs (enligt avanza) så det handlar inte om småpengar. Säljer du inte dina teckningsrätter blir de värdelösa efter teckningstiden. Du måste alltså agera på så sätt att du antingen deltar i nyemissionen ELLER säljer dina teckningsrätter. Annars gör du en riktigt dålig affär. Läs mer här: http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\09\14\352420&sectionid=undefined

Gustav sa...

John:

Om swedbankaktien handlas i 80 kr bör värdet på aktien efter att teckningsrätten skiljs av bli (2ggr80 kr plus 39 kr) delat med 3 = 66,3 kr. Värdet på teckningsrätten blir då (66,3 minus 39) delat med två = 13,6 kr.

john sa...

hm ja då tror jag jag förstår lite mera. Det är ändå lite för invecklat för en småsparare/nybörjare som mig. Så jag kan alltså sälja mina teckningsrätter istället för att investera dom själv? det visste jag inte.

Gustav sa...

john:

Teckningsrätterna dyker upp i din depå. Antinger deltar du i emissionen eller så säljer du dina rätter. Alternativet att inte göra något alls är mindre bra. Om du är osäker föreslår jag att du kontaktar din bank och ber om råd/får en förklaring av processen. Det är ju det dom får betalt för. :)

Herr K sa...

Jag har precis sålt en del av mitt fondinnehav och har snart en del likvider att köpa aktier för.
Funderar faktiskt på att köpa teckningsrätter i Swedbank, men isåf vänta tills priset sjunkit på dem. 13 kr/st är lite väl saftigt om det skall vara värt att delta i emissionen om man inte redan innehar aktier =/

Gustav sa...

Herr K:

Vi får väl hoppas på det bästa...