tisdag 5 februari 2008

Aktieköp

Jag har idag lagt en köporder på Industrivärden C för 85 kr, och en köporder på Investor B för 120 kr.

Något slags analys ligger säkerligen bakom dessa köpordrar men denna har i så fall skett i min hjärnas inre och jag är inte medveten om exakt hur den (analysen) ser ut.

9 kommentarer:

Finanskvinnan sa...

Haha! Såna analyser brukar jag också göra till en början.

Gustav sa...

Man skall inte underskatta det arbete hjärnan utför i det fördolda. Jag funkar i alla fall som så att om ett problem eller en uppgift skall lösas, så läser jag in mig ordentligt på ämnet. Därefter gör jag något annat, men under tiden arbetar hjärnan i det tysta och helt plötsligt presenterar den sitt svar för mig. Jag kan mycket väl tänka att de aktieanalyser hjärnan presterar enligt denna metod (mot bakgrund av all information som ständigt samlas in, tidningar, radio, samtal, bloggläsande osv) är lika skarpa som om jag hade satt mig ner med papper och penna för att räkna. Jag vill åtminstone gärna tro att så är fallet...

fröken b sa...

vill herrn lära fröken vad det betyder när en aktie är en C aktie istället för A eller B?

Gustav sa...

Hej Bea!

Industrivärdens A- respektive C-aktier medför lika rätt till andel i bolagets tillgångar och resultat. C-aktiens röststyrka är dock bara en tiondel av A-aktiens. Att det ena aktieslaget benämns C istället för B har ingen praktisk betydelse. Den historiska bakgrunden till detta när det gäller Industrivärden känner jag inte till.

Eftersom C-aktien handlas till lägre kurser än A-akien ger detta aktieslag en högre direktavkastning och bör alltså vara det aktieslag en småsparare väljer.

bea petronella sofia maria johanna margareta stina lotta.. Hansson sa...

du e så vis gustav..
(ps. det där är inte mitt riktiga namn... egentligen. ds)

Gustav sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gustav sa...

Bra Bea! Man skall inte vara alltför offentlig på nätet...fullständigt namn och personnummer är väl annars det enda du inte har postat i din blogg...

Vad skall du förresten med en fast rumpa till? Min vältränade uppenbarelse har inte gett mig någonting. Träning är överskattat! Trodde du visste bättre...

miss B sa...

haha ursäkta mr chicken, men fasta rumpor och vältränade bringor är väll ändå något som hör mer hemma i min blogg, din blogg är ju faktiskt en seriös blogg där man diskuterar ekonomi och använder vuxenspråk... eller hur var det nu du sa igen..? ;)

Gustav sa...

B:

Det är ingen idé att försöka upprätthålla en seriös fasad längre. Ditt första intrång lämnade nämligen outplånliga avtryck och skrämde iväg nästan alla besökare. Nu är jag utlämnad till kvällstidningsinlägg i stil med "Ekonomibloggtopplistan". Jag skäms och allt är ditt fel.