lördag 23 februari 2008

Svolder

Jag funderar på att strunta i fondköpen denna månad och istället utöka aktieportföljen med ytterligare ett investmentbolag. Mycket talar för Svolder, som till skillnad mot sina större kollegor Investor och Industrivärden fokuserar på små- och medelstora svenska noterade bolag. Men, och detta är ett stort Men, att överhuvudtaget köpa aktier just nu måste ju förutsätta att man tror att börsen har bottnat, eller ligger nära en botten, och frågan är om jag gör det. Jag kanske bara hoppas att så är fallet.

Det finns både plus och minus med ett sådant köp:

(+) Substansrabatten är för tillfället ganska hög (19 procent enligt senaste veckorapporten).
(+) Hög utdelning. Utdelningspolicyn säger att 5 procent av substansvärdet årligen bör delas ut till aktieägarna. Detta motsvarar 3,30 kr enligt den senaste veckorapporten vilket skulle ge en direktavkastning (minst) på goda 6,2 procent vid nuvarande kursnivå.
(+) God riskspridning med cirka 20 innehav.
(-) Hög förvaltningskostnad. Svolders administrativa kostnader har ökat i förhållande till det förvaltade kapitalet i takt med att börsen rasat. Själva poängen med investmentbolaget som ett billigare alternativ till en Sverigefond (småbolagsfond i fallet Svolder) försvinner ju om bolaget i fråga har högre förvaltningskostnad än den avgift banken tar ut för sina fonder. En annan fördel för investmentbolaget framför fonden är dock att om investmentbolaget handlas med rabatt får innehavsbolagens utdelningar en extra liten hävstång.
(-) Inriktningen mot mindre bolag riskerar att ge en extra dålig kursutveckling om börsen faller. Mindre bolag tenderar nämligen att ta mer stryk i orostider.

Jag skall fundera vidare under helgen. Tips och synpunkter välkomnas.

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag kan på fullaste allvar erkänna att jag höll på att gå in i svolder när kursen hade gått ner till 80 spänn och ja tyckte den va köpvärd.. Haha fy fan, det var mest därför ja ser det som ett nytt tillvälle att gå in nu då kursen inte verkar vilja gå under 50 igen.. Strategin är vattentät. Mannen ja svär. =)

Anonym sa...

Svolder är det klassiska exemplet där du betalar 80 öre per värdekrona vilket brukar löna sig i längden. Portföljen består som sagt av mindre och medelstora bolag, främst industrier. Jag har lyssnat på företrädare för bolaget och de ger ett mycket kompetent intryck. Det negativa är den höga förvaltningskostnaden som numera ligger på samma nivå som en sverigefond (1-1.5%). För den som vill köpa och sälja följer Svolder ett väldigt tydligt säsongsmönster där substansrabatten krymper inför utdelningen till närmare noll. (tidigare har de till och med handlats med premie, troligtvis pga förmögenhetsskatten då de var befriade från denna).

Tilläggas kan att även aktiestisen gillar Svolder då han gillar att köpa en krona för rabatt. Jag rekommenderar Svolder för långsiktig ägande. Vid aktieköp ska du fullständigt strunta i tidigare kurser och se till priset på aktien i relation till dagsvärdet.

Gustav sa...

bea:

Det finns inte särskilt många som köpte aktier förra året som har tjänat på affären...att du avstod tyder på gott omdöme! (Yes, gott omdöme, jag skrev faktiskt så).

jeppe:

Substansrabatten behöver iofs inte alltid vara ett tecken på att man köper billigt. Innehavsbolagen kanske förväntas utvecklas dåligt och kombinerar man detta med höga förvaltningskostnader och lågt förtroende för ledningen kanske 20 procent är för lågt.

En positiv inställning till innehavsbolagen bör vara det viktigaste när man köper ett investmentbolag. Samt naturligtvis en tro på att ledningen förmår skapa framtida aktieägarvärde genom att välja rätt aktier att investera i.