söndag 23 augusti 2009

Wal-Mart: The high cost of low price

Igår visades dokumentären Wal-Mart: The high cost of low price på Silver. Den kommer säkert att repriseras ett flertal gånger de närmaste dagarna så passa på att se den. Dokumentären är starkt partisk och tar enbart upp nackdelar med Wal-Mart. Att Wal-Mart erbjuder kunderna starka incitament att handla där är annars uppenbart med tanke på företagets starka expansion. Företag som Wal-Mart lär dock få svårare att lyckas i Sverige och Västeuropa eftersom fackföreningar och arbetsrättslagstiftning inte gör det lika lätt att lönedumpa och behandla personalen som skit här.

2 kommentarer:

Sebbe sa...

Ett företag måste inte ha kollektivavtal i Sverige. Och eftersom det inte finns några fastställda minimilöner i lag innebär det att du är fri att sätta så låga löner du vill.

Se till att skaffa allting företaget behöver utomlands ifrån och kör all logistik som om det vore krig och du kan alltså ha ett företag med lägsta lönerna i europa. Frågan är om du får någon som vill arbeta, men du kan väl alltid köra med utländska bemanningsbolag.

Är det tillräckligt billigt kommer kunderna, det kan du lita på.

Gustav sa...

Sebbe:

Det skulle Wal-Mart säkert vara kapabla till.

När det gäller priser är åtminstone jag ett undantag. Jag bojkottar Lidl bla pga deras personalpolitik, men även på grund av att de exempelvis vägrar att bygga kundtoaletter även när kommunen så kräver.