måndag 24 augusti 2009

Bojkotten av IKEA - bra val av israelerna

Att just IKEA bojkottas av besvikna israeler är lite märkligt. Symbolvärdet är i och för sig stort då IKEA uppfattas som det svenskaste som finns, men ekonomiskt lär Sverige inte drabbas alls av en bojkott av IKEA. Vinsterna från den israeliska möbelförsäljningen hamnar ju överhuvudtaget aldrig i Sverige, möblerna tillverkas inte i Sverige och de personer på olika ledningsfunktioner som råkar befinna sig i Sverige har nog kvar jobben ändå, även om försäljningen på det enda IKEA-varuhuset i Israel minskar något. Nej, det finns bättre företag att bojkotta om man vill skada Sverige ekonomiskt.

När jag får tid över kommer jag förresten att ta mitt ansvar som svensk och både fördöma och be om ursäkt för den gamla nazistkramartidningen Aftonbladets antisemitiska artikel.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Själv bojkottar jag Tomas Ledin, den illasinnade antisemiten eftersom han inte uttalat sitt stöd för Israel i frågan, allt enligt israelisk logik.

Jag har förresten också börjat bojkotta svenska äpplen. De är ju i många fall röda, och röd var en av färgerna som nazisterna använde, allt enligt israelisk logik.

Gustav sa...

Anonym:

Du får naturligtvis bojkotta vad du vill och av ditt svar drar jag slutsatsen att du inte tycker det är så noga att ta avstånd från antisemitism och att Aftonbladets klassiskt antisemitiska artikel har ditt stöd: "Juden mördar bebisar och dricker deras blod."

Anonym sa...

Israel är ett skämt. Låt dom bojkotta vad fan dom vil.

Gustav sa...

Anonym 21:02:

Jag tackar för din insiktsfulla kommentar.

Örjan Bernt Lundberg sa...

Väldigt smart att bojkotta ett Schweiziskt företag om man vill ge sig på Sverige :)

Gustav sa...

Örjan:

IKEAs ägarstiftelse är väl holländsk? Exakt hur ägarförhållandena ser ut kan vi kanske lämna därhän, att Sverige inte drabbas av bojkotten kan vi i alla fall vara överens om.

Havsperspektiv sa...

Personligen har jag inte köpt en israelisk produkt sedan 1968. Den dagen de återlämnar västbanken till Jordanien, Golan till Syrien och Gaza till Egypten skall jag med glädje köpa Jaffa-apelsiner igen.

Gustav sa...

Havsperspektiv:

Jordanien har i fredsavtal med Israel gett upp alla anspråk på Judeen/Samarien. Jordanien har inga landanspråk på Israel.

Egypten har i fredsavtal med Israel gett upp alla anspråk på Gaza. Egypten har inga landanspråk på Israel.

Syrien vägrar ingå fred med Israel eller att erkänna staten Israels existen. Syrien har flera gånger använt Golanhöjderna för både offensiva militära operationer mot Israel som rena terroraktioner mot den israelsiak befolkningen. Israels ockupation av Golan är en konsekvens av Syrisk aggression mot Israel. På samma sätt som Tyskland efter andra världskriget tvingades avträda mark bör Syrien göra sig beredd på att den som startar ett krig för ta konsekvenserna av detsamma (därmed inte sagt att Israel i utbyte mot fred inte lämnar tillbaka Golan. Israel har nämligen en historia av långtgående eftergifter i utbyte mot fred.).