måndag 24 augusti 2009

Lite om valutaeffekten

Den senaste tidens kronförstärkning slår hårt mot utlandsfonderna. När dessutom tillväxtmarknadsfonderna visat svaghet efter att ha startat året urstarkt blir effekten dubbel. Valutaeffekter är dock svåra att hantera. Tillväxtmarknadsfonderna har i år överlag gått urstarkt trots att kronan nu har stärkts kraftigt. Det var alltså ett misstag att avstå tillväxtmarknadsfonder i början av året om man förväntade sig en kronförstärkning. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till att försöka tajma valutarörelser. Jag tänker åtminstone på problemet, vilket är mer än vissa andra gör. Jag har nämligen noterat en hel del personer som gladeligen investerar långsiktigt i amerikanska företag utan att ens resonera kring valutans roll. Dollarn anses ju av många vara extremt övervärderad och kanske skall tryckas ner mot 3-4 kronor på några års sikt. Med sådana valutarörelser vill det till att de amerikanska aktierna stiger kraftigt för att inte hela placeringen skall sjunka ner i dyn.

2 kommentarer:

Bea sa...

Fast jag kan till viss del förstå resonemanget bakom att köpa i amerikanska bolag nu eftersom dollarn faktiskt ligger på 7 och den har legat på 9. Det är ju än så länge inte en konkret sanning att dollarn kommer ligga på 4 kronor om ett par år utan det är som du säger "ett anseende".

Och det e också som du säger att valutaeffekten e lockande att utnyttja, skulle då kronan försvagas igen, ja då har man kanske inte gjort en så dum investering ändå. Är svenska börsen dyr och man vill köpa så är det ganska logiskt egentligen att lägga in pengar där de går klent just nu.

Personligen är jag absolut inte intresserad av att köpa på amerikanska börsen trots utbudet på internationella företag. USA är ett skämt just nu. När det möjligen har blivit sån kris i landet att folket blöder ur ögonen; ja, då kan ja tänka mig att kalla det köpläge. Och inte en sekund tidigare! :)

Gustav sa...

Bea:

Jag ser överhuvudtaget inga resonemang kring valutarisken, dvs det handlar vare sig om spekulation om dollarförstärkning eller medvetenhet om att dollarn kan säcka ihop. Hur valutor utvecklas är svårt att bedöma men man bör åtminstone vara medveten om valutaeffekten när man köper utländska aktier.

Jag delar för övrigt din skepsis gentemot USA:s ekonomiska framtid.