söndag 23 augusti 2009

Kommer S samarbeta med SD för att fälla regeringen?

Enligt dagens opinionsundersökning från Sifo får varken regeringen eller oppositionen egen majoritet. Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare mellan blocken.

Om det parlamentariska läget står sig innebär detta rimligen att regeringen sitter kvar. Grundlagen är nämligen mycket tydlig: en absolut majoritet i riksdagen måste rösta för en misstroendeförklaring för att regeringen skall tvingas att avgå. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har ingen egen absolut majoritet och måste därför samarbeta med Sverigedemokraterna för att få bort regeringen.

Fredrik Reinfeldt tvingas avgå som statsminister lika lite som Göran Persson gjorde det efter valet 2002 när miljöpartiet blev vågmästare och inledde förhandlingar med de borgerliga. Endast om vänsterkartellen lierar sig med Sverigedemokraterna kan Fredrik Reinfeldt tvingas bort som statsminister. Frågan är nu om Mona Sahlin är beredd att ta hjälp av Jimmie Åkesson för att själv bli statsminister? Väljarna kräver besked i god tid före valet.

Inga kommentarer: