lördag 4 april 2009

En dag i kriminalitetens tecken

På min väg till den nyinvigda Blåvittshopen vid nybyggda Gamla Ullevi antastades jag av en narkoman som frågade mig var polishuset låg. -Jag skall allt visa dig var polishuset ligger, var allt jag hann säga innan han sprang iväg och urinerade bakom en byggbarack.

Efter pärsen med narkomanen var jag tvungen att pigga upp mig med en kopp kaffe på den nyinvigda Max hamburgerrestaurangen, som även den ligger vid Gamla Ullevi. Där antastades jag igen, denna gång av en maskerad man, utklädd till gosedjur. En uppsättning piketpoliser hade lyckats förflytta sina överdimensionerade kroppar hundra meter från polishuset till hamburgerrestaurangen men de ville inte ingripa ens när gosedjuret började tafsa. Det var ett strategiskt misstag av kommunägda Higab-gruppen att hyra ut lokaler till en hamburgerrestaurang precis bakom det gigantiska polishuset. Poliserna behöver fortsättningsvis inte förflytta sig utom synhåll från sitt trygga skrivbord när de känner att hungern smyger sig på.

Efter kaffe och Blåvittshoppande såg jag på min promenad upp mot Valand på lite avstånd ännu en ansamling poliser. Det var värst, tänkte jag. Har alla poliser valt lördagen som månadens obligatoriska "visa dig på gatan-dag"? Det visade sig att ett rån med skottlossning och bil som murbräcka på klassiskt gangstermanér precis hade ägt rum. Ungefär en halvtimme efter ett väpnat rån mitt i centrala stan, ungefär en kilometer från polishuset, tyckte tre uniformerade poliser att det var lämpligt att äta hamburgare på Max snarare än att delta i ett pådrag som borde ha spärrat av hela stan. Men vad vet jag om polisarbete?

Jag tog genast upp jakten på rånarna men kunde på min väg ned för Kungsportsavenyn inte se något misstänkt. Vid Kungsportsplatsen upptäckte jag ett gäng musicerande kärringar som yrade något om att NATO skall ut ur Irak. För säkerhets skull knäppte jag ett foto. När polisen nu har gått ut med signalementet på rånarna visar det sig dock att det handlar om välbyggda män och inte hispiga kvinnor. Jag publicerar fotot ändå. Kanske var NATO-motståndarna del av en avledande manöver. Rånarna åkte ju iväg i rakt motsatt riktning och tände eld på sin flyktbil strax nedanför Universitetsbiblioteket. Om man då anordnar en anti NATO-demonstration i andra riktningen måste ju polisen avdela resurser för att upprätthålla ordningen, kunde rånarna ha tänkt. Några poliser syntes dock inte till vid Kungsportsplatsen.
Under dagen har jag alltså genomfört polisarbete på följande sätt:
1. Druckit kaffe på Max. (=3 polisers jobb)
2. Iakttagit en avspärrad brottsplats (=2 polisers jobb) samt fotograferat brottsplatsen (= 1 polismans jobb).
3. Spanat efter rånare på flykt (med tanke på de kaffedrickande poliserna får jag här nog sätta siffran till 0 polisers jobb).
4. Bevakat och dokumenterat demonstration av potentiellt samhällsfarlig karaktär (= 2 säkerhetspolisers jobb).


5 kommentarer:

minna sa...

det var verkligen en annorlunda dag! =)

Gustav sa...

minna:

En helt vanlig promenad genom Göteborg i vårsolen. Ungar som spelar boll på Heden samtidigt som deras milfar tittar på från sidan, paradorkestrar och nazisttidningsförsäljning vid Domkyrkan, extremt fet tiggerska i Brunnsparken osv hade jag kanske också kunnat ta upp men det passade inte in i mitt polisupplägg. Någon leksak på auktionen blev det dock tyvärr inte.

Jonas sa...

När jag läser ditt inlägg kopplar jag ihop en del. Bytte till sommardäck hemma på gatan i Johanneberg igår och förbi kom en gammal sliten volvo 940 med en civilklädd kille som sa sig vara från polisen och frågade efter två killar. Jag hade tyvärr inte sett några så jag kunde inte hjälpa till, så några poliser som jobbade med rånet på Avenyn var det allt!

minna sa...

ingen leksak?? Sååå ledsen för din skull=)

Gustav sa...

Jonas:

Okej. Låter bra. Tyvärr hade jag inga vapen med mig så jag vet inte vad jag hade gjort om jag stött på rånarna. 2-3 stycken klarar jag ju av lätt på egen hand men tänk om de hade haft back-up? :)