söndag 12 april 2009

Uppdatering: Bridge Investment Network

Redan i december 2007 skrev jag första gången om bedrägeriet Bridge. Läs inlägget här. Trots att jag inte längre skriver om MLM tycker jag att det kan vara på sin plats med en liten uppdatering i fallet Bridge eftersom utvecklingen har varit minst sagt dramatisk.

En stor invändning mot Bridge Investment Network var kostnaderna. Medlemskapet i Bridge gick på minst 6 000 kr och dessutom måste alla medlemmar ha en aktiedepå hos ACH Securities som kostar 3 000 kr per år. De medlemmar som har varit med sedan 2005 har alltså betalat 15 000 kr i depåavgifter och minst 6 000 kr i medlemsavgift, sammanlagt minst 21 000 kr.

Det som nu har hänt är att ACH Securities har gått i konkurs. Vilka konsekvenser detta får för Bridge-medlemmarna är ännu för tidigt att uttala sig om. Det går inte att utesluta att medlemmarnas aktier blir en del av konkursboet. Många medlemmar ångrar säkert bittert att de inte fäste någon vikt vid det faktum att ACH Securities blev utsparkade från Stockholmsbörsen på grund av en insiderhärva.

Hur har det då gått för flaggskeppet Mindark? Mindark är ju än så länge det enda Bridge-caset som eventuellt kan sägas innehålla åtminstone lite värde. Någon börsintroduktion har trots ideliga löften ännu ej ägt rum. Antalet spelare i Mindark har stagnerat vilket inte lovar gott inför framtiden. Även om Mindark någon gång skulle noteras på en marknadsplats krävs det en fenomenal värdeutveckling för att kompensera för höga medlems- och depåavgifter. Bridgemedlemmarna fick köpa en post Mindarkaktier för 10 200 kr men har dessutom fått betala det dubbla bara för att kunna köpa och behålla aktierna.

Utöver Mindark är det framförallt Sting Networks som Bridgespelarna har hoppats på. Sting är dock nära konkurs och de pengar man drog in från Bridgemedlemmarna i första vändan har tagit slut. Nu hoppas man på ytterligare kapitaltillskott. Det ryktas dessutom att Stingchefen så att säga har cashat in och övergett det sjunkande skeppet.

Sammanfattningsvis kostar det fortfarande extremt mycket pengar att vara medlem i Bridge. Antalet investeringscase är ytterst begränsat och inte ett enda case har än så länge varit lönsamt för medlemmarna. ACH Securities har gått i konkurs, Sting har slut på pengar och Mindark verkar aldrig börsnoteras så som utlovats.

3 kommentarer:

Anonym sa...

talk is cheap..

Gustav sa...

anonym: Ibland till och med helt gratis, men ibland också oerhört dyrt. :)

Anonym sa...

Efter två nyemissioner försöker nu Sting på nytt undvika konkurs genom att göra genomföra ytterligare en nyemission. Sting har undermålig kvalitet på produkter och låter sina partners ta alla kostnader när systemet ligger nere, vilket är ofta. Jag är medlem i Bridge, har investerat flera gånger i Sting och är partner till bolaget. Trots detta avråder jag alla från att satsa mer i bolaget som kommer att likvideras. Jag förlorar själv en massa pengar på att bolaget kursar men hoppas att många läser detta så att de inte investerar mer i bolaget!