onsdag 15 april 2009

Piratproblemet och dess lösning

Pirater(!) slår nu hårt mot den för ekonomin så otroligt viktiga internationella sjöfarten. Världens stormakter har sedan en tid tillbaka skickat krigsfartyg till det drabbade området utanför Somalias kust. Även Sverige bidrar med två korvetter och ett stödfartyg, som beräknas anlända till krigsskådeplatsen i mitten av maj (dock inte för egen maskin, det krävs ett annat betydligt större fartyg för att transportera våra korvetter).

Jag skulle inte skriva detta inlägg om jag inte hade en lösning på problemet. Lösningen är dock inte min egen utan jag har hittat den i historieböckerna. När piraterna härjade som värst under 1600- och 1700-talet hade den brittiska flottan fullt upp med piratjakten. Man utvecklade en metod som gick ut på att man från havs helt enkelt bombade de städer och hamnar som erbjöd piraterna en fristad sönder och samman, till dess att man inte längre fungerade som en fristad åt pirater.

Britterna hade stora svårigheter att söka upp och oskadliggöra piraterna till havs. Bättre då att angripa deras baser. Även pirater måste ju gå iland för att proviantera då och då.

Hur tillämpar vi britternas anrika antipirattaktik i nutid? I kvällens Aktuellt såg jag precis ett reportage från en by i Somalia där piraterna håller till. Nu krävs bara att några krigsfartyg placerar sig en bit utanför denna somaliska kustremsa och börjar avfyra sina kanoner lite lätt tills önskat resultat uppnås. Om ytterligare fristäder identifieras upprepas proceduren. Bomberna skall falla varhelst piraterna får en fristad. Förr eller senare går budskapet fram.

Sammanfattning: Identifiera de städer/byar/samhällen som hyser pirater och bomba dessa till dess att inga pirater längre får fristad där.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Man behöver nog inte ens bombardera städerna. Det räcker att förstöra alla fartyg och båtar i hamnarna och sedan minera dem.

Anonym sa...

Sannolikheten är hyffsat god att piratandet och inkomsterna därav får ett tämligen abrupt slut nu när amerikanerna blev ordentligt insyltade. De tar inte skit av någon, och har en förmåga att få saker och ting gjorda, till skillnad från t.ex europeerna som bäddat för alltmer expanderande och vågade piratoperationer genom sitt handfallna agerande.

Anonym sa...

Släpp en atombomb över kustområdena, asfaltera och gör till parkeringsplats.
Problemet löst.

Anonym sa...

Precis, döda alla. Jättemoget. Inte.

Anonym sa...

Förslaget att oskadliggöra priaternas båtar tycker jag låter utmärkt. Västvärlden kan bidra med uppsättandet av enmyndighet som kräver registrering av alla båtar och stora skyltar för identifiering.Har en båt ingen registrering och sitt identifikationsnummer väl synligt så förstörs båten av den nya Myndigehten som också får en dosör per förstörd båt större än en potentiell muta som inte lär övergå båtens värde. krossi

Anonym sa...

Räcker nog med att via satellit identifiera alla nybyggda lyxvillor i Somalia och flygbomba dem för att göra pirateriet mindre trivsamt och kanske bli av med någon piratledare.

Anonym sa...

Utrota Islam så löser vi inte bara piratproblemet, utan de flesta världsproblemen i Afrika och Mellanöstern också.

När oljan är slut blir det återgång till kamelerna.

minna sa...

och här diskuteras det krig och hat igen! =)

Gustav sa...

Anonym1: Problemet är att piraternas väldigt små båtar helt enkelt dras upp på stranden eller angör någon liten brygga nånstans och därför inte är beroende av en viss hamn. Minering är ett alternativ, men kanske främst då som en metod att hålla Somalias problem i Somalia snarare än som en metod att bekämpa sjöröveriet.

Anonym2: Fransmännen verkar vara rätt aktiva dom också.

Anonym3: Din lösning skulle helt klart vara mycket (kostnads)effektiv!

Anonym4: Den mogna lösningen är att döda piraterna ja. Det är precis detta USA och Frankrike har gjort de senaste dagarna när deras medborgares liv varit i fara. Att inte sätta hårt mot hårt skapar mer sjöröveri och fler offer. Piraterna vet att det de gör är fel men tar risken att åka dit eftersom profiten är så god. Tar man till våld mot världsamfundet så som de somaliska piraterna gör har man avsvurit sig alla rättigheter, detsamma gäller rimligen även de som skyddar piraterna.

Anonym5: Bra! Bra! Alla idéer välkomnas. Här gäller det att tänka nytt.

Anonym6: Ännu en bra idé! Ni är verkligen kreativa.

Anonym7: Kanske räcker det att isolera problemet genom att minera gränserna?

Minna: Hatet står piraterna för. Här diskuterar vi hur vi som goda medmänniskor kan skydda oskyldiga civila från att kidnappas och dödas av pirater. :)

Anonym sa...

Har inte piraterna massor av sjömän från väst som gisslan i hamnstäderna och det är därför man inte bombar dem?

Gustav sa...

Anonym8: Piraterna håller sin gissland ombord på de tillfångatagna fartygen. Gisslan är dyrbar för piraterna eftersom en död besättning inte genererar några inkomster. Om piraterna börjar döda sin gisslan lite hur som helst kommer omvärlden bli tvungen att försöka frita gisslan i än större omfattning, vilket resulterar i döda pirater utan inkomst. Man bör alltså inte vara alltför orolig för piraternas agerande vid angrepp mot fastlandet. Därmed inte sagt att en offensiv mot piratbaser kanske också måste inkludera en tid med fritagningsaktioner mot den gisslan som redan sitter fast hos piraterna.