torsdag 20 december 2007

Ekonomisk säkerhet

Jag arbetar på ett företag som inte går särskilt bra. Knappt någon som jobbar där minns ens att det någonsin gått med annat än ytterst blygsam vinst. Den rika ägarfamiljen väljer dock, förmodligen av sentimentala skäl, att satsa vidare. Man kan emellertid inte utesluta att drastiska åtgärder sätts in för att i en sista kraftansträngning vända skutan och åstadkomma en acceptabel vinstnivå. I en sådan hypotetisk situation kan jag bli av med arbetet. Ingen på företaget kan dock minnas att någon någonsin fått sparken. Man sparkar helt enkelt inte folk på familjeföretaget. Det är kanske därför inkompetensnivån är ohälsosamt hög på vissa avdelningar samtidigt som vinsten är låg. Företaget har dock fått ny ledning nyligen och vissa omorganiseringar har redan genomförts. Ingen har ännu fått sparken men man vet aldrig vad som händer.

Jag är ännu inte rik. Men jag har tillgångar på cirka 180 000 kronor. Jag kan leva på dessa pengar i ungefär två år. Jag klarar mig alltså utan inkomster i två år. Det känns skönt att veta. Det skulle alltså inte vara någon katastrof att bli av med jobbet ens om jag inte hade a-kassa. 2 år är gott om tid att hitta ett nytt jobb på. Vilken stress skulle det inte vara att bli arbetslös samtidigt som man helt saknar ett sparkapital? I nuläget sparar jag framförallt för att uppnå en ekonomisk grundsäkerhet snarare än att bli rik.

3 kommentarer:

Skilling Banco sa...

Känner du inte att du har uppnått ekonomisk säkerhet ännu? Jag känner mig säker med mycket mindre buffert än så.

Nästa steg borde väl vara ekonomisk trygghet, åtminstone enligt modellen i min artikel från igår.

Jag sparar förresten inte heller för att bli rik, det är ett för luddigt begrepp och abstrakt mål, tycker jag.

Proxykvinnan sa...

Nu har jag förklarat lite tydligare vad en Proxy är.

Gustav sa...

Skilling:

Egentligen krävs det nog ett ekonomiskt oberoende för att jag skall känna mig helt säker. I en första etapp nöjer jag mig dock med att nå cirka 250 000 kronor. Detta motsvarar inte riktigt en årslön brutto för mig, men är ett jämnt och fint tal jag förmodligen kommer att sätta upp som sparmål för 2008. När kvartsmiljonen är uppnådd blir motiven för fortsatt sparande något annorlunda. Jag planerar att återkomma till ämnet mål och drivkrafter i samband med att jag publicerar årsrapporten och målen för 2008.