söndag 30 december 2007

Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki är gurun nummer ett bland många som vill bli rika fort. Men själv lyckades Kiyosaki aldrig bli rik innan han skrev sina böcker om hur man blir rik, åtminstone om man skall tro hans kritiker. Därmed faller en stor del av hans trovärdighet platt till marken.

Kritiken mot Kiyosaki grundar sig framförallt i att det inte finns något som tyder på att Kiyosaki var en framgångsrik affärsman eller investerare innan han började skriva sina böcker om hur man blir rik. Detta är allvarlig kritik eftersom det knappast finns någon anledning att betala dyra pengar för Kiyosakis råd om de inte är baserade på personlig erfarenhet.

Om du funderar på att betala för att läsa Kiyosakis böcker eller satsa hutlösa summor på att köpa hans spel kan du sluta fundera nu. Jag bjuder här på hans fantastiska råd:

1. Lev inte från lön till lön - konsumera inte hela lönen.
2. Låna inte för att konsumera.
3. Våga låna för att investera.

Det är inget fel på dessa råd. Om du däremot förväntar dig mer konkreta tips när du läser Kiyosakis böcker kommer du att bli besviken. Självklarheterna staplas på varandra och du kommer möjligen att bli motiverad när du läser, men någon användbar information utöver den jag publicerade ovan får du inte med dig.

En varning är också på sin plats. Kiyosaki lär att man skall satsa på ett fåtal "good investments" snarare än att diversifiera sin portfölj. Jag nöjer mig med att säga att det saknas vetenskapligt stöd för att denna placeringsfilosofi skulle vara bättre än någon annan (i själva verket är det snarare så att den förväntade avkastningen blir lägre om man följer Kiyosakis råd).

Jag hävdar inte att Robert Kiyosaki är oseriös. Däremot är det så att hans namn och böcker används flitigt i oseriösa sammanhang. Det finns inte ett pyramidspel eller MLM-nätverk i detta land som inte sprider Kiyosakis budskap. Varför är det så? Jo, därför att Kiyosakis budskap är okomplicerat, motiverande och lätt att ta till sig. Huruvida det också leder till rikedom för någon annan än Kiyosaki själv återstår att se.

6 kommentarer:

ekonomisanering sa...

gott nytt år, och nu har nån klickat hos dig

Per Penning sa...

Hittade din blogg via en kommentar hos Ekonomisanering. Intressant läsning här, tycker jag.

Jag gör ett supporterklick jag med! :-)

Gustav sa...

Okej, kommenterar ni i min blogg åker ni in i länklistan. Så är det bara.

Nu vet jag att Adsense fungerar. Om jag nu bara kan lista ut något sätt att 200-dubbla antalet besökare...:)

Per:

Har inte hittat till din blogg förrän nu. Jag måste berömma dig för din stilistiska förmåga. Jag har ännu bara skummat igenom din blogg men det verkar som att du är en av få ekonomibloggare med ett alldeles eget uttryckssätt.

Ekonomiskt Sinne sa...

hej
kikar in och önskar gott nytt år!

Gustav sa...

Gott nytt år, Ekonomiskt sinne!

Per Penning sa...

Jag tackar för de orden, Gustav. Språkliga kullerbyttor är något jag gillar. :-)

Du åker med i min länklista eftersom du förtjänar det. ;-)