fredag 14 december 2007

Var är entreprenörsandan hos svenska barn?

Inte någon gång denna mörka, våta och eländiga vinter har jag stött på några svenska barn som säljer varm glögg och pepparkakor till förbipasserande. I somras såg jag inte ett enda saftstånd drivet av barn som ville dryga ut veckopengen. Vad håller de bortskämda svenska snorungarna på med på dagarna egentligen? Varför är de inte ute på gator och torg och tjänar pengar? Varför kan de inte vara som sina amerikanska kolleger som redan i unga år uppmuntras till entreprenörskap genom att till exempel öppna ett saftstånd utanför huset en het sommardag?

Det är dags för våra svenska barn att vakna till liv, att ta ansvar för allas vår framtid! Det får vara slut med bortklemandet av den unga generationen. Kasta ut deras spelkonsoler, riv sönder deras märkeskläder, dra ner veckopengen till ett minimum. Tvinga barnen till egna initiativ! De måste inse att det inte blir något nytt dataspel om de inte först på egen hand tjänar in halva köpesumman.

5 kommentarer:

Proxykvinnan sa...

Har du som barn själv provat på detta? Det är inte lätt ska jag säga.
Det enda som går att sälja är jordgubbar. Annat köper inte folk, de är väl rädda att bli förgiftade, vad vet jag.
Men visst håller jag med, barn av idag blir mer och mer bortskämda.

När jag var liten sålde man jultidningar. Det var årets höjdpunkt. Försöker barn sig på det i Stockholm idag öppnar folk inte ens dörren, alternativt slår igen den i ansiktet på barnen.

Gustav sa...

Hej proxy!

Det har gått så långt att de barn som numera knackar på min dörr under påsktider inte ens klär ut sig till häxor och påskgubbar, eller delar ut teckningar. De räcker endast fram handen och tigger godis.

Proxykvinnan sa...

Men är inte det entreprenörsanda av högsta slag? Mesta möjliga godis för minsta möjliga arbete? :)
Men visst håller jag med, det vore nog roligare både för barnen och dem som öppnar dörren om barnen engagerade sig lite.

Gustav sa...

Det är möjligt att du har rätt Proxy. Av mig får de dock inget godis genom att uppträda på det viset. Däremot är det fullt möjligt att jag själv tar en rejäl näve med godis ur deras framsträckta påsar...

Finanskvinnan sa...

Själv litar jag tyvärr inte på mat som hanterats av barn. De tenderar vara dåliga på att tvätta händerna innan de hanterar maten. Och så är de ofta förkylda.

Däremot kan de väl erbjuda sig att vakta barn (när de är lite äldre) och gå ut med folks hundar. Jag skulle gärna betala en slant för att få hunden aktiverad någon helgmorgon när man själv helst vill sova.