söndag 28 december 2008

Israels sak är vår


Israel har nu blivit tvingade till en omfattande självförsvarsaktion mot den fascistiska Hamasregering som styr Gazaremsan. Den återhållsamhet Israel visar när landet befinner sig i krig är beundransvärd. Antalet civila dödsoffer är mycket litet om man betänker att Hamas medvetet förlägger sina militära aktiviteter till skolor, sjukhus och moskéer. Trots att staten Israel ända sedan sin tillblivelse har varit utsatt för ett hot mot sin existens, och flera gånger blivit attackerade av sina grannländer, har Israel lyckats bevara sitt demokratiska styrelsesätt och skapa en blomstrande oas av det lilla ökenområde israelerna kallar hem.

Få bestrider det faktum att Israel har rätt till självförsvar när landet blir utsatt för ideliga raketattacker. Somliga hävdar dock att självförsvaret måste vara proportionerligt i förhållande till de attacker Israel utsätts för. Vi skall dock vara glada för att Israel är så överlägsna sina arabiska grannländer. Om situationen hade varit den omvända skulle det nämligen inte finnas några judar i Israel. Jag tvivlar på att alla som hela tiden kritiserar Israel och ställer sig på palestiniernas sida i konflikten inser att de därmed ställer sig på samma sida som folk som önskar utrota hela den judiska populationen i Israel. Om Israel inte hade lyckats avvärja de tidigare invasionsförsöken hade vi inte bara haft en utan två judeförintelser att minnas.

Ni som hävdar att Israel skall vända andra kinden till när dess medborgare mördas i raketattacker och bombattentat bör fråga er hur ni hade reagerat i en liknande situation. Föreställ er att terrorister i Danmark skjuter raketer över sundet samt genomför bombattentat i Skåne. Dessa aktioner genomförs med den danska regeringens stöd eller utan att den danska regeringen ingriper för att hindra mördandet. Menar ni då att Sveriges regering inte skall vidta några åtgärder för att skydda sin befolkning? Är ni säkra på att ni inte skulle kräva JAS-plan mot danskarna?

Israel befinner sig i krig och har så gjort sedan sin tillkomst 1948. Jag är en vän av Israel och står på dess sida även i denna konflikt. Israelerna är inte felfria. Jag stöder inte alla israeliska beslut. Det är dock naturligt för mig att stå på samma sida som den enda demokratiska staten i hela Mellanöstern samt den enda parten i denna konflikt som faktiskt vill ha fred och är beredd till eftergifter för att få fred.

När jag idag besökte min lokala livsmedelsbutik passade jag även på att köpa lite apelsiner odlade i Israel. Ett bra sätt att visa sitt stöd för Israel är att köpa israelisk frukt, t ex apelsiner, grapefrukt, Sharonfrukt och avokado. Även potatis är ofta av israeliskt ursprung. Är du osäker på ursprunget, kolla hyllkantsetiketten eller fråga din handlare. Sveriges kommunister kommer att ta tillfället i akt och tvinga fram bojkotter av israeliska varor och då är det viktigt att vi som stöder Israel talar om för handlarna att det är viktigt med israeliska varor i butikerna. Ni som dricker vin har flera israeliska sorter att välja bland. När det gäller israeliska varumärken kan ni hålla utkik efter bland annat Carmel och Jaffa, även om dessa märken inte är någon garanti för israeliskt ursprung. Israels landskod för produktmärkning är 729. Kolla EAN-koden! Fler israeliska produkter hittar ni här.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hamas er mange saker, men knappast fascistisk.

Gustav sa...

anonym: Jag syftade inte på fascism a la Benito Mussolini utan det man i vardagligt tal kallar fascism, dvs en auktoritär politisk ideologi och massrörelse som kännetecknas av militarism och antidemokrati.

Anonym sa...

Varför måste du ge dig på danskarna och kalla dem för danskjävlar? Du låter som någon sorts extremist i mitt tycke där olika nationaliteter är olika värda.

Gustav sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gustav sa...

Anonyn (20:32): Jag gillar Danmark. Jag gillar danskarna. Jag gillar de flesta människor. Du har missuppfattat den mening du syftar på. Tror du att det blir bättre om jag sätter Danskjävlarna inom citattecken? "Danskjävlarna". Jag testar med det så får vi se hur det går. :)

Edit: Jag ändrade till danskarna istället.

Anonym sa...

Du har tömt fascism begrepet for innhold. Eksempelvis, med din definsjon så er Stalins terror regime fasctistisk.

Gustav sa...

anonym (20:43: Min definition har stöd i ordboken. Googlar man hamas och fascism får man 434 000 träffar. Uppenbarligen är det inte bara jag som sätter den etiketten på Hamas. Begreppet Islamo-fascism är vedertaget och används ofta.

Anonym sa...

Hamas jihadism er mycket otrevlig, likeså som mycket annan religiös förtrykk och terrorism vi hittar i andre religioner.

Islamo-fascism er nu mest en PR konstruksjon för at sprida hat.

Gustav sa...

Anonym (21:12): Det är möjligt att du har rätt.

Jag vet sa...

Bra inlägg!

Man kan naturligtvis diskutera om fascistisk är rätt epitet på Hamas, men en odemokratisk våldsorganisation är det under alla förhållanden.

Sverige borde ge sitt oreserverade stöd till Israel i denna konflikt!

Jonas sa...

Ironiskt att en fascistisk och terrorliknande organisation som du beskriver gör något så fräckt som att vinna ett demokratiskt val. Folket röstar fel?

Gustav sa...

Jag Vet: Att Sverige skulle ge Israel sitt oreserverade stöd förefaller inte riktigt realistiskt. Men vi kan ju alltid drömma om det. :)

Jonas: De som har röstat på Hamas har säkert i de allra flesta fall röstat på Hamas eftersom de stöder deras idéer, bl a om att utplåna staten Israel och döda de judar som bebor det heliga landet.

Jag vet sa...

Gustav, klart att det inte är realistiskt. Jag tror kanske att många röstade på Hamas för att man, liksom Hitler gjorde, gör en del bra sociala insatser.

Jonas, att vinna ett demokratiskt val gör inte att man är demokrat.

Jonas sa...

Gustav: Även fast de tankarna är fel, så har jag en känsla av att Israel till viss mån har samma tankar om palestina.

Jag Vet: absolut inte. vill dock poängtera det ironiska i att Hamas gör något så olagligt som att vinna ett val. Israel har ju sagt att de inte förhanldar med terrorister, inte heller de som valt den så exceptionella vägen som att vinna ett demokratiskt val. ännu mer ironiskt är det att det var israel som skapade Hamas för att röra til ldet för Arafat på 80-talet. är israel de som försöker nå mest fred eller är de palestinierna? vilka lider mest? vilka har mest rätt till landet? dessa frågor ve tjag alltför lite om och vill inte ge mig in på att diskuter.