söndag 14 december 2008

En vit jul

Jag önskar mig inte något särskilt för egen del denna jul. Jag önskar dock att Alla barn fick möjlighet att glädjas under julen. Att ingen behövde känna oro eller ångest därför att vuxna i deras närhet dricker och förändras.

Nästan 400 000 svenska barn växer upp i familjer där en eller flera vuxna har ett riskfyllt drickbeteende. Men det är inte bara dessa barn som skulle må bra av en vit jul. Många vuxna intalar sig själva att de blir roliga och snälla när de dricker, att de blir omtyckta av sina barn även som fulla. Så är det dock inte. Barn tycker alltid att det är obehagligt med vuxna som blir påverkade av alkohol, vare sig det sker ofta eller sällan, och även om den vuxne inte blir redlöst berusad. Barnen låter sig inte luras, de känner lukten och de uppfattar alkoholrelaterade beteendeförändringar mycket väl - och detta orsakar osäkerhet och otrygghet. Ett barn kan bli otryggt även om den vuxne inte blir aggressiv eller våldsam, t ex när den vuxne blir "extra" snäll av sin berusning.

Det brukar heta att julen är barnens högtid. Många barn upplever inte julen som någon högtid och ofta är det alkoholens fel att så är fallet. Det skall drickas glögg, det skall drickas kryddat brännvin, det skall vara konjak och likör till kaffet och ett par rejäla glas whisky framför brasan, vinet och julölen till maten inte att förglömma. Det är inte helt ovanligt att alkoholen är det centrala på julbordet. Barn gillar inte vuxna påverkade av alkohol. Barnen blir oroliga och ibland även rädda. De vill ha sina föräldrar så som de brukar vara. Vad är viktigast, barnen eller det kryddade brännvinet?

4 kommentarer:

Grön sa...

Du har så rätt, så rätt! Fråga barnen själva hur de opplever att de vuxna dricker. Du kan få dig några överraskningar. Det har inte nödvändigtsvis med mängden alkohol att göra, men mera om hur vi vuxna uppför oss under alkoholpåverkan.
Fråga barnen!

Gustav sa...

Frågor på det temat har man ju hört några gånger och syftet är alltid att bekräfta den vuxnes egen förnekelse.

plupp sa...

Absolut (!?!), barn märker allting otroligt väl. De har känselspröten ute för föräldrarnas mående, oavsett orsak till en förändring. Barnen är alltid viktigare än brännvinet. Jag tror det är många vuxna som antingen tror att de inte förändras, eller inte minns (vill minnas) det, från sin egen barndom. Hur liten förändringen än kunde vara. Ett ovanligt beteende är alltid oroande och får nerverna på helspänn, oavsett hur snällt det är.

Gustav sa...

Plupp: Tyvärr är barnen inte viktigare än spriten i alla familjer. I sådant fall skulle inte hundratusentals barn i Sverige ängslas inför den kommande julhelgen.