lördag 27 december 2008

Den misshandlade generationen

Jag bor i Göteborg. Samtliga manliga släktingar, boende i Göteborg, som är yngre än 25 år har blivit rånade eller misshandlade på öppen gata helt oprovocerat. Några har blivit rånade och misshandlade flera gånger. Jag känner dessutom till ytterligare ett tjugotal ungdomar, barn till grannar, arbetskamrater och liknande, som har blivit rånade eller misshandlade på öppen gata i Göteborg.

Det finns dom som hävdar att kriminaliteten inte alls har ökat i Sverige: "Det var värre på 50-talet." Hur många känner du som har blivit rånade eller misshandlade helt oprovocerat? Hur många känner din mamma som blev rånade eller misshandlade i hennes tonår?

Hur kan samhället utsätta en hel ungdomsgeneration för denna behandling? Förtjänar våra barn inte längre en trygg uppväxt?

Det finns alldeles vanliga 15-åriga pojkar, som gillar att spela tv-spel och lira innebandy, som har blivit rånade 4-5 gånger. Rånade på mobiltelefoner, mopeder och kläder. Det finns knappt en enda kille i Göteborg med en ny moped som inte har utsatts för rån eller rånförsök. Så här kan det inte få fortsätta. Förr eller senare kommer någon av alla dessa pojkar att beväpna sig. Är det vad som krävs?

18 kommentarer:

Sjukpensionären sa...

Beklagar verkligen. Själv bor jag i en småstad där mångkulturen inte rotat sig riktigt ännu och man kan känna sig relativt trygg. Svenskfientligheten finns inte i så stor utsträckning då de flesta är integrerade och har jobb.

Snart behövs liberalare vapenlagar. Och rätten till nödvärn borde utvidgas. Att vända andra kinden till gör att man får ta många smällar.

Men åter igen, beklagar verkligen.

Gustav sa...

sjukpensionären: Jag är osäker på om din förklaringsmodell är den hela och enda sanningen.

Jag håller med om att nödvärnsrätten bör utvidgas kraftigt. Min grundinställning är att den som tar till våld mot person eller annans egendom har förverkat många av sina rättigheter i förhållande till den person han utsätter för brottslig handling. Liberala vapenlagar är jag dock tveksam till. Åtminstone i nuläget. Om staten inte förmår skydda sina medborgare och därmed inte längre förtjänar rätten till våldsmonopolet kanske det inte finns någon annan utväg än att låta medborgarna ta ett större eget ansvar för sitt skydd. Men där är vi inte riktigt ännu.

Fröken Sverige sa...

God fortsättning och ett bättre nytt år!

Jag lånar lite av ditt inlägg och länkar hit om det är okay? Tycker det är mycket bra och VIKTIGT!

Inte minst att se att man knappastbehöver vara en "bloggande islamofob" för att reagera på vad som händer i vårt land idag.

Vi måste alla ena oss mot det som händer, det kan inte vara meningen att unga pojkar ska förnedras och skadas genom att de rånas och misshandlas/flickor gruppvåldtas...bara för att våra politiker tycker det är så mysigt med mångkultur (någon som ALDRIG har lyckats i något enda land!).

Ha det gott!!!

Mvh

/FS

Anonym sa...

I senaste numret av tidningen "Misstänkt" läste jag en intervju med Hasse Aro.
Det var ett av svaren som satte sig mer än de andra hos mig.

Han fick frågan:
"Du har arbetat många år inom kriminaljournalistiken och sett hur samhället har utvecklats genom åren. Har du sett någon förändring i kriminaliteten sedan du började att arbeta på Efterlyst?"

förutom om att den organiserade brottsligheten vuxit enormt så svarade han:

"- Men det som oroar mig mest är utvecklingen med att unga män misshandlar andra unga män. Det har fullkomligen exploderat, i alla fall i Stockholm och i andra större städer.

Unga män, ofta från förorten, åker in till city för att slå ned andra män - bara för att spöa dem. Våldet har blivit en del av unga mäns vardag /.../ Detta fenomen hotar tron på rättssamhället, och om tillräckligt många tappar den tron så ligger vi illa till. Då står vi inför ett demokratiskt jätteproblem."


..och vi vet ju alla vilka dessa "unga män från förorten" i majoriteten av fallen är, men vi pratar inte högt om det.
Iaf inte i den offentliga debatten.

Robin Shadowes sa...

Jag tycker vi borde importera USAs vapenlagar hit. När inte polisen kan eller vill beskydda oss anser jag att det är vår rätt att skydda oss själva, våra kära och vår egen egendom. Om dom visste att dom riskerade en kula i kroppen skulle det nog inte vara lika attraktivt att misshandla, råna och våldta. Det som sker nu i samhället är en konsekvens av allt slödder politikerna har importerat.

Anonym sa...

Jag blir så himla förbannad när jag läser vad ni skriver här, sjukpensionären, sverigefröken och er andra. Jag skäms som svensk. Det står inget i inlägget om invandrare. Det är ni som låter era fördomar dra den slutsatsen. Så fort nåt dåligt inträffar är det invandrarnas fel. Ni är som nazisterna som skyllde allt på judarna. Fy för er, jag blir så förbannad att jag kokar.

/Birgitta, lärare i SFI

Fröken Sverige sa...

Birgitta: Det är inga "fördomar" det handlar om. Det är rena FAKTA.

Du ska nog ta och läsa lite siffror om gärningsmännen i Sverige. www.bra.se bland annat visar att invandrare är 4-5 gånger överrepresenterade vid misshandel, våldtäkt, mord och våld mot tjänsteman.

Menar du att BRÅ ljuger?

Sen kan du läsa vidare i våra grannländers media. De är nämligen inte så fega som svensk media.

Där visas det tydligt hur det står till.

Bland annat skriver dansk media IDAG att drygt två tredjedelar av de ungdomar som begår våldsbrott och rån i Köpenhamn är invandrare.

"Hver gang der varetægtsfængsles tre 15-17-årige, er de to af udenlandsk herkomst. "

Vill du påstå att mer än två tredjedelar av Köpenhamns invånare är invandrare?

Vakna upp nu!

Och så kan du passa på att lära dig Godwins Lag med. Googla och lär!

Nazister är förbannade kryp, men det är inte de som gruppvåldtar, misshandlar vanligt folk..det är inte de som bränner bilar och kastar sten på poliser, ambulansförare och brandmän...

Vanliga normala människor hyllar inte nazisterna. Men det är många islamister som gör det.

Hitlers bok Mein Kampf hyllas i förorterna och är bestseller i mellanöstern.

Muslimska ungdomar gör hitlerhälsningar och kallar folk för "judesvin" och "judehora" på en daglig basis i storstäderna.

De hotar synagogor och i Norge har de till och med skjutit rätt in en sådan. I Malmö lever judarna i ständig skräck för muslimer som bombhotar deras synagoga och misshandlar folk som bär halsband med Davidsstjärna.

För att vara lärarinna är du sannerligen rejält obildad och okunnig.

Skrämmande att sådana som du är lärare.

/FS

Anonym sa...

Jag träffar många trevliga unga invandrarmän i egenskap av sfi-lärare. Jag har till och med gift mig med en och har därför lärt känna en främmande kultur inifrån, till skillnad mot dig som bara läser tidningarnas lögner. Ge dig ut i samhället och umgås så skall du se att du ändrar inställning. Svenska män är mesiga töntar i jämförelse. Aldrig mer en svensk man för min del! /Birgitta

Anonym sa...

Birgitta:
Det står aldrig i media heller om invandrare som begår brott. Det står om "ungdomsgäng", "23-åringen", "Göteborgaren" etc.

När sen samma fall dyker upp på Efterlyst och det visar sig att gärningsmännen var invandrare så undrar man om de lever i skilda världar.

Statistiken visar sitt tydliga språk.
Vissa invandrargrupper är överrepresenterade i vissa brottstyper. Det är kalla fakta.
Vägrar man inse detta faktum, ja då är det en själv som är trångsynt.

I våra grannländer Danmark och Norge är de helt öppna med invandrares överrespresentation i brottstatistiken.
I Sverige får man inte ens konstatera detta faktum, utan att få "RASIST!" stämplat i pannan.

Som exempel kan tas att danska rikspolischefen gjorde ett uttalande om att "Invandrargänegn är det största hotet mot samhället".
Tänk er svenska rikspolischefen säga något liknande. han skulle bli anmäld för hets mot folkgrupp och kanske även tvingas avgå, efter ett massivt mediedrev.

Och norska polisen har kommit med en rapport om våldtäkter i huvudstaden.
Den visade att 72,8% av alla våldtäkter i Oslo begicks av förövare med icke-norsk härkomst, varav 23% var afrikaner.

Men Birgitta tycker kanske det blir ett bättre samhälle om vi inte talar om dessa obekväma saker, utan sopar problemen under mattan istället?

Fröken Sverige sa...

Birgitta:

"Jag träffar många trevliga unga invandrarmän i egenskap av sfi-lärare. Jag har till och med gift mig med en.."

Det hade jag redan räknat ut.

Och kom inte här och kalla svenska män för töntar, för svenska män/nordiska män är troligen världens vettigaste och trevligaste.

Om du inte kan vara tillsammans med en svensk man, så säger det mer om dig än om dem.

Patetisk är vad du är.

/FS

David sa...

Ååååååååååå... det är så otroligt underhållande att se människor skriva saker utan anknytning till någonting och falla tillbaka på en fallacy gång på gång på gång.

Att till och med den moderna libertarianismens frontfigur Nozick ansåg det rimligt att det fanns ett övergripande kollektivt våldsmonopol bör väl göra gemene man uppmärksam på att det inte är där svaret finns på någon sorts våldsproblematik.

Människor måste i större utsträckning kunna acceptera att det inte finns lösningar på alla problem, och att världen ofta (förmodligen till och med oftast) är för svårförstådd för att på bästa sätt kunna samordna åtgärder som på det mest effektiva sättet minimerar en oönskad problematik. Det är INTE produktivt någonstans att enbart vara stenhård pragmatiker och slänga ut nya system på rad för att det förra inte har fungerat i önskvärd grad.

Min, högst irrelevanta, syn på saken är att vi inte kommer kunna komma ifrån våldsproblematiken. Jag anser att sättet det hanteras på nu är exceptionellt bra gentemot det jag ser som en realistisk uppnåelig referensram. Ifall vi överhuvudtaget vill jämföra länder med varandra så kan man ju nämna i förbifarten att USA på i princip varje punkt är mer våldsutsatt per capita än Sverige, samt att mycket tyder på att Saudiarabien har väsentligt mindre problem med våld medborgare emellan än vad Sverige har. Detta exempel kan väl på ett rätt illaverslande sätt illustrera att vi genom att enbart jämföra och diskutera statistik väldigt lätt kan förvränga vad vi än vill visa på. Ett statistiskt faktum är ju att "samtliga dina manliga släktingar" i Göteborg förmodligen är 1) väldigt få till antalet. 2) var alkoholpåverkade under misshandeln och på något sätt därmed försatt sig i en väsentligt förhöjd risksitatuin.

Och fan för er som inte gillar mångkultur, jag pallar helt seriöst inte att försörja 4 människor med mitt arbete när jag väl börjar jobba. Ifall vi inte för en kraftig införsel/ökning av yngre arbetare till Sverige så finns det en mycket stor risk för att vi i framtiden har ett pensionssystem som helt brakar ihop, mtp på att hela systemet bygger på att de som jobbar idag lånar ut pengar till de som redan har jobbat färdigt (ett sätt för staten att en gång i tiden få inte lite extra cash, men som i praktiken gör att vår statsskuld är väsentligt större än vad som det officiellt ges sken av... problematiken på gm/ford med skenande pensions- och hälsoförsäkringskostnader kan mycket väl visa sig ha en stor likhet till vad som i framtiden kan tänkas drabba Sverige).

Mvh David

Anonym sa...

Du har säkert rätt i vad du säger. Själv bor jag i Kungsbacka och här har vi få invandrare och sällan personrån. Om invandring och personrån hänger samman vet jag inte? Vi kan ju fråga Mona Shalin?

Förresten vi hade att rån på "Varla Kiosken" i Kungsbacka och förövaren var svart (ej svensk) till utseendet. Förövaren var bosatt i Göteborg. Så ingen svensk, oavsett var i Sverige han bor, kan känna sig riktigt trygg! Men och andra sidan äter svenskar mycket pizzor. Så lite stryk på käften får vi tåla smatidigt som vi smaskar i oss god mat?

Skogman.

Anonym sa...

Ska birgitta inte svara oss nu med sin PK inställning om hur fel alla raporter om invandrarbrottslighet eller du är för upptagen slava inför din herre?

Anonym sa...

är

Anonym sa...

David, vem forsoker du lura?

Saudiarabien har ingen brottsstatistik sa varfor forsoker du bedra oss att du kan utvardera deras brottslighet?

Brottsligheten i USA ar avsevart mindre an den i Sverige inom nastan samtliga omraden. Sverige har Europas hogsta brottslighet. Du har tydligen aldrig gjort en jamforelse och varfor skriver du om det da du bevisligen inte vet nagot om det?

Du forsoker antyda att det inte finns nagon losning pa problemet pa massvaldet? Det finns manga enkla losningar som ingen politiker vill ta tag i. 1. Utvisningar av samtliga invandrade brottslingar och deras klan. 2. hardare straff for de fa som doms. 3. Los flera brott. 4. Mer sakerhet pa gatorna. 5. Dom unga som nu slpper straff under alliansregeringens policy "vi tycker synd om unga mordare, valdtaktsman och ranare".

Alternativ 1 skulle i langden sanka brottslighten i sverige med 50 - 80 %.

DItt forslag att vi ska fortsatta importera fler asylsokande har vi ju sett resutatet av, en total kollaps inom samtliga smhallssektorer. Hur kan man motivera det ekonomisk om 90 % av de som kommer blir en belastning och bara 10 % sysselsatts. Av de 10 % som arbetar finns nastan samtliga inom lagloneyrken vilket inte bidrar sarskilt mycket till samhallsekonomin, nagra har svartjobb hos kusinerna vilket bara bidrar till eknomini i deras hemlander nar de skickar pengarna dit.

Om en arbetare forsorjde 4 svenskar forut sa kommer samma arbetare i framtiden ha lagre lon pga av lonedumpning. Han kommer att tvingas forsorja 8 personer eftersom allt fler av den arbetsfora befolkningen inte arbetar pga av massinvandringen. Han tvingas altsa vara 4 ganger sa produktiv som forut om det ska ga ihop. Det blir knepigt att motivera honom om alla i hans familj misshandlats och hans sjalv inte langre kan overleva pga av kostnaderna gar upp snabbare an hans inkomst sjunker. Hur ska en arbetare motiveras att bo kvar i Sverige, rekord stort antal flyttar fran Sverige nu. De produktiva svenskarna ersatts vid gansen, de byts ut mot illiterara okenkulturer, hur bidrar det till en battre ekonomi?

Sverige ar till for kriminella socialfall, inte till for laglydiga arbetande samhallsbygare, de blir motarbetade pa alla hall.

/ peter a

Anonym sa...

Mange ökonomibloggare tycks vara språkrör for SD och dylikt.

Gustav sa...

Anonym (20:25): Hur menar du nu? Min uppfattning går på tvärs mot din. De flesta ekonomibloggarna tar överhuvudtaget inte ställning i politiska frågor. Några är nyliberaler, t ex Jacob på hurjagblevrik, andra, t ex Per Pennning förefaller stå extremvänstern nära, han har i alla fall svårt att ta avstånd från de som kastar gatsten mot poliser. De åsikter som franförs av undertecknad får väl i de flesta fallen kategoriseras som allmänborgerliga.

David sa...

Peter. Du äcklar mig. Lika lite som det inte finns officiell och granskad brottstatistik från Saudiarabien går det fortfarande att dra slutsatser utifrån den trots allt stora skara västerlänningar som har levt och verkat i landet under mycket lång tid tillsammans med deras vittnesmål. Jag har dessutom flera vänner som har bott där under lång tid. Saudiarabien har en enligt alla dessa primärkällor en våldsbrottslighet som upplevs som mycket begränsad, när vi då betraktar de av den vanliga form av brottslighet vi har i Sverige som ni nu diskuterar. Detta beror till står del på de extremt hårda straff
som väntar någon som fälls för ett sådant brott. (minskad brottslighet kommer alltså också ofta med ett pris i form av integritetskränkningar samt i övrigt bristande rättssäkerhet).

När du sedan går igång om att invandringen på något sätt skulle vara dyr för Sverige gör du bort dig fullständigt, då invandringen som sådan är en mycket bidragande orsak till att Sverige mår så bra som det gör. Den kraftiga finländska arbetskraftsinvandringen under 60-talet är ett av många givna exempel.

Ni kollektiva traditionalister har missat hela poängen om vad som verkligen leder till välstånd och verklig rättvisa. Montera ner välfärdsstaten som ni identifierar den, skär ner inom precis alla offentliga sektorer kraftigt, motarbeta sociala offentliga skyddssystem och låt alla som vill flytta hit. Det är ju inte direkt en nyhet att omfattande sociala skyddsnät leder till att utsatta grupper har det svårt att komma in på arbetsmarknaden (ex.v. ungdomar) samt att det leder till produktionsmässig ineffektivitet.

Av det relativa fåtal invandrare jag känner så är mer än hälften extremt högpresterande studenter på handelshögskolan, kth och KI. Faktum är, att alla de bästa studenterna jag känner inom var och en av dessa fakulteter utan undantag är invandrare. Det skulle vara ett mycket stort misstag att kategoriskt motarbeta en stor grupp av människor för att de är överrepresenterade inom en viss negativ del av samhället. Jag bor faktiskt i ett område i Sverige med mkt högt utbrett knarkmissbruk i 30års-åldern och uppåt jämfört med övriga landet. Det är en sida som man annars inte hör speciellt ofta om Djursholm. (ergo det går att säga vadsomhelst med statistik).