tisdag 9 december 2008

Härliga tider, strålande tider (för den som har jobb)

Om vi för ett ögonblick glömmer bort den pågående ekonomiska krisen och den annalkande massarbetslösheten och istället fokuserar på den del av befolkningen som har jobb, ja då ser det bra ut inför 2009:

  • Den borgerliga regeringen genomför vid årsskiftet det tredje steget i jobbskatteavdraget vilket ger en skattesänkning på cirka 3 000 kr per år för de som tjänar runt 20 000 kr i månaden och 7 500 kr för de som tjänar runt 30 000 kr.

  • Många kollektivavtal ger goda lönehöjningar under 2009.

  • Inflationen är på väg att pressas tillbaka vilket gör att skattesänkningar och lönehöjningar faktiskt stannar i plånboken.

  • Stora räntesänkningar ger hushåll med bolån kraftigt sänkta räntekostnader.

De som lyckas behålla sina jobb under 2009 har alltså att se fram emot en ganska ordentlig förbättring av privatekonomin. Det är dock viktigt att komma ihåg att risken för högre arbetslöshet ökar om folk låter bli att konsumera mera trots att de får mer pengar i plånboken. Skattesänkningar och räntesänkningar är inte till för att öka sparandet. De syftar till att stimulera konsumtion och investeringar och därmed få fart på ekonomin.

4 kommentarer:

Jeppe sa...

Nu är inte nödvändigtvis ett sparande i aktier eller på bankkontot heller av ondo. Även dessa pengar gör gott även för företagandet och inte minst bankerna sedemera så smått kan lätta lite sin kreditgivning. Som vanligt är det väl frågan om att göra allt med måtta. De som har konsumerat på kredit har kanske fått sig ett bryskt uppvaknande och bestämt sig för att sluta med det vilket kortsiktigt kommer ge effekter på ekonomin men på sikt borde det vara av godo att folk har koll på sin ekonomi och inte lever över sina tillgångar.

Gustav sa...

Jeppe: Nej, nej, nu är inte läge för måttfulla insatser. Det krävs stora insatser. Regeringarna håller redan på att genomföra eller planera för mycket omfattande stimulanspaket och då vore det väl underligt om konsumenterna saboterar krisarbetet genom att vägra konsumera.

Jeppe sa...

Jag vet att de planeras för så kallade massiva insatser. Jag tror dock att dessa insatser kommer att vissa sig vara oeffektiv lösammunition till stor del och således kosta mer än smakar. Det hade inte skadat om mer stater var lika eftertänksamma och måttliga som den Svenska. Med detta sagt så är det förstås svårt att rakt av jämföra stater då våra situationer i en viss grad är olika. Men jag tar åt mig av dina åsikter och kanske kan det bli att jag skaffar en bil under nästa år, men bara för att rädda landet då givetvis.

Gustav sa...

Skaffar du inte en Volvo kan du lika gärna låta bli att köpa den där bilen...:)