söndag 7 december 2008

Det handlar om prioriteringar - cancervård eller bistånd till rymdnationer?

"Cancerpatienter kommer att få vänta längre på strålbehandling. De svårast sjuka kommer inte att få livsuppehållande vård. Det är några konsekvenser som de hårda besparingarna kan få, enligt tunga chefer på Universitetssjukhuset i Lund."

Universitetssjukhuset i Lund måste spara 37 miljoner fram till årsskiftet. För Onkologen är sparkravet 25 miljoner: "Det innebär att folk som är i för dåligt allmänskick inte kommer att få aktiv cancerbehandling."

Jag skulle aldrig skriva ett sådant här inlägg utan att ha en färdig lösning som omedelbart kan ge svårt cancersjuka patienter den behandling de skall ha utan några konsekvenser för samhället i övrigt.

Sverige gav 2007 459,8 miljoner kronor i bistånd till tre länder med mycket avancerade rymdprogram, länder som skickar kosmonauter och taikonauter upp i rymden, länder som med statliga pengar konstruerar militära satelliter, siktar mot månen och lägger miljarder och åter miljarder på rymdforskning. Dessa länder är Ryssland, Kina och Indien.

Svenskt bistånd till framstående rymdnationer 2007:

Ryssland: 294 196 000 kr
Indien: 94 901 000 kr
Kina: 70 732 000 kr.

Det finns fattiga människor i dessa länder. Ansvaret för fattigdomen måste dock i första hand läggas på respektive lands regering. När Sverige satsar pengar på fattigdomsbekämpning i Ryssland, Kina och Indien kan dessa länder istället lägga pengar på militärutgifter och rymdforskning.

Jag vill också tillägga att jag själv är en mycket stor rymdvän och tycker att Sveriges satsningar inom rymdforskningsområdet skall utökas kraftigt, men jag anser inte att rymdforskning skall finansieras via biståndsbudgeten.

Universitetssjukhuset i Lund har inte råd att ge cancerpatienter värdig vård. Sverige skänker en halv miljard kronor till framstående rymdnationer. Hur motiverar Ni detta?

Källa om bistånd: Sida
Artikeln i Sydsvenskan

4 kommentarer:

Robert - 2k sa...

Gustav; du, jag och finansministern är inne på samma linje! :)
"Agera i sverige" kan man väl sammanfatta det. Vi kanske skulle starta en stor kampanj för att få svenska folket att tänka till vad gäller inköp samt sparande och se till svenska intressen först, åtminstonde i sådana hära tider. :D

När det är städat framför den egna dörren kan vi kika bortåt horisonten...

Gustav sa...

Robert: Ja, visst är det kul att vi delar åtminstone vissa åsikter (även om fastighetsskatten inte är en av dessa).

Jag har inget emot att hjälpa behövande. Jag ifrågasätter dock om det är statens uppgift att inkräva skatt från svenska medborgare för att sedan skänka bort dessa pengar till andra länder. Jag vill istället ha ett system där all välgörenhet blir avdragsgill till minst 100 procent. Kanske kan man även erbjudas möjligheten att i sin självdeklaration kunna skänka bort valfri summa till organisationer man själv väljer. För egen del skulle jag i ett sådant system inte skänka bort mindre pengar, snarare mer, än den andel av biståndsbudgeten jag idag svarar för.

minna sa...

Usch vad hemskt! Något måste göras!

Gustav sa...

Minna: Du får kontakta din riksdagsman, skriva en insändare och prata med folk. :)