torsdag 4 september 2008

Det är ingen fart i ekonomibloggarna längre

Numera syns endast undantagsvis någon aktivitet i många ekonomibloggar. Nästan alla verkar posta mindre frekvent. Några har gett upp helt och hållet. Börsfallet är naturligtvis orsaken. Entusiasmen, sparandet och skrivviljan minskar i takt med att börsfallet urholkar värdet på besparingarna.

Sådan är människan. Men egentligen borde man ta tillfället i akt att i dessa dystra tider reflektera över sitt sparande, dess syfte och tidshorisont. Att börsen med jämna mellanrum rasar rejält kan knappast komma som någon överraskning.

Endast någon enstaka bloggare har vågat redovisa sina förluster. Jag tror att vi finner våra framtida mångmiljonärer bland dem som faktiskt vågar göra detta, hur skall man annars kunna lära av sina misstag?

Det är under tuffa förhållanden agnarna skiljs från vetet, pojkarna från männen. Jag kan lugna er alla med att denna blogg inte är på väg att läggas ned. Ni kommer även fortsättningsvis att kunna läsa kvalitetsinlägg helt utan kostnad. Jag står upprätt i stormen och skrattar den hånfullt rakt i ansiktet.

11 kommentarer:

plupp sa...

Det är intressant att du skriver det. Jag har för avsikt att ändra inriktning på min blogg, mer fokuserat, egentligen mer som jag tänkte från början, och mindre "privat" vilket det har blivit mer och mer av och jag inte alls är förtjust i egentligen ... Månadsredovisning offentligt har aldrig varit min grej, men i det jag skrivit verkar jag ha gått åt det hållet nästan, och det vill jag sätta stopp för :-D.

Sjukpensionären sa...

Jag sparar på minst 10 års sikt så jag tar det med ro. Det som är den stora frustration är att man inte har pengar att gå in och fynda när börsen är billig.

Anonym sa...

Sant som du säger att det är viktigt att reflektera och vidga vyerna i sitt privatekonomiska perspektiv. Om man lär sig handla även i nedåtgående trend och även satsar på andra marknader än aktiebörser så öppnar sig helt nya möjligheter.

Destinationmiljonär sa...

Även jag likt sjukpensionären har ett sparande på lång sikt.
Så med den fallande börsen ser jag tillfälle att kunna köpa in bolag som jag vill ha i min portfölj för en billigare penning.

Sen att alla ekonomibloggar inte redovisar sina motgångar är ju lite tråkigt, för även det är ju intressant.

Gustav sa...

plupp: Fokusera gärna, men fokusera då rätt. Det är din person som är intressant. Vi vanliga döda kommer nämligen ändå inte att förstå dina ekvationer.

sjukpensionären: Att man sparar på lång sikt innebär inte att man måste vara fullinvesterad i aktier genom hela börscykeln.

onsdagsfonden: Nya möjligheter öppnar sig onekligen. Kanske mestadels nya förlustmöjligheter då, om okunnigt folk skall ge sig in på options- och råvarumarknaderna.

destination: Att vi har varit inne i en långvarig börsnedgång har stått mer eller mindre klart ända sedan hösten 2007. Trots det har åtminstone jag haft svårt att dra konsekvenserna av detta och minska aktieandelen.

plupp sa...

*skrattar*

det där var en helt underbart rolig synpunkt, Gustav, om ekvationerna! :-D

Sofe sa...

Sedan jag slutade låtsas vara en ekonomibloggare har jag lyckats spara 4000 i månaden så det var ett smart drag. Nu kommer jag visserligen slösa bort mina stackars sparpengar när jag åker till Dublin en sväng senare i höst, men det gör mig inget. Det är värt ganska mycket att få titta lite på alla gulliga irländare. :)

sofe sa...

Det där lät nog lite illa. Jag kommer alltså inte att betala för att få titta på eller "umgås" med gulliga irländare. Det är mest hotell och böcker som kostar pengar. Och kanske en och annan öl.

Gustav sa...

sofe: Bra att du förtydligade dig i din andra kommentar. Jag trodde nämligen att du tänkte åka till Irland för att ligga med manliga prostituerade. Och det vore väldigt dumt. Inget ont om manliga irländska prostituerade men det finns faktiskt killar i Sverige som inte tar betalt. Se där, ännu ett spartips på denna ekonomiblogg!

Sofe sa...

Tack för tipset, jag ska tänka på det om jag känner att handen börjar dras mot plånboken när jag skådar ett stiligt exemplar. Nej men sånt där kan man ju få gratis i Sverige, ska jag tänka.

Gustav sa...

sofe: Bra! Blev lite orolig för din skull ett tag. Hoppas förresten att du inte hittar ett stiligt exemplar under din resa. :)