lördag 27 september 2008

Bokmässan i bilder

Nu är jag på väg till bokmässan. Bilden visar trottoaren utanför min lägenhet.


Detta är min spårvagnshållplats.

Här sitter jag längst bak i vagnen.
Jag passerade Scandinavium på väg till Svenska mässan.

Kön till bokmässan var lång. En kille delade ut instruktioner för hur man skulle kunna köpa sig en biljett vis sms och därefter passera kön. Jag ägnade några minuter åt mobiltelefonen men lyckades aldrig få tag i någon sms-biljett utan betalade i entrén. Jag är relativt säker på att jag även debiterades för en sms-biljett.
Det var svårt att orientera sig i mässhallarna. Jag passerade ett flertal gånger en stolförsäljare. Skrivbrädan är bra om man vill sitta ner och skriva men saknar tillgång till ett bord.

Jag lurades iväg till en konstig liten sidohall med diverse suspekta bokbord. På väg därifrån tittade jag ut genom ett fönster och såg det här.

Jag tror det är Tony Cronstam som sitter och ritar vid bordet. Jag gillar att läsa Elvis i Metro på morgonen. Några andra serier läser jag inte längre.


Carl Johan De Geer var mallig. Han påstod att förlaget fick transportera böcker från Stockholm till Göteborg över natten eftersom boken var slutsåld på mässan. Jag har hört många författare berätta denna historia. Jag misstänker att förlagen säger så för att hålla författarna på gott humör.

Jag tog rulltrappan till övre plan. Där var det mycket mindre folk. Skönt. Avsaknaden av folk hade dock sin förklaring. Det var nämligen här den internationella avdelningen var belägen. Palestinasjalar och sandaler var alltså rikligt förekommande.


Jag ville också ha en ballong men vågade inte be om en.


Anna var också på mässan.


Per Olov Enquist berättade om sin nya bok.

Jag ägnade en hel timme åt att försöka hitta till utgången. Jag fann den till slut.


Här sitter jag på spårvagnen igen och tänker tillbaka på en lyckad Bokmässodag.

Vilken författare ligger bakom denna sinnessjuka signatur och har han något att säga dig?


Celebrity spotting
Bert Karlsson
Jens Orback
Leif Pagrotsky
Håkan Nesser
Per Olov Enquist
2 kända norska författare
Ett halvt dussin kvinnliga svenska deckar-författarinnor
Carl Johan De Geer
Tomas Tengby
Anna Book
Göran Greider
Nils Lundgren
Minnet sviker mig. Jag fyller på listan allt eftersom namnen ploppar upp i huvudet. Det märks att jag börjar bli gammal när jag endast kan nämna en bråkdel av alla, säkert 50, spottade kändisar.

18 kommentarer:

s sa...

Hanif! Eller lät du någon annan signera hans bok? Luktade han gott? Var han kort?

Snygg trottoar förresten. Väldigt stylish.

Gustav sa...

Han var jättekort. Jättekort verkligen. Så kort att ingen rättänkande tjej skulle vilja ha honom, trots en antydan till skäggstubb samt viss manlig pondus.

Lukten ja. Problemet med bokmässan är att det är så inihelvete knökat att alla sociala konventioner om att hålla sig på armlängds avstånd och att inte vidröra folk man inte känner blir omöjliga att upprätthålla. Mer än en gång kom jag otäckt nära personer med dålig andedräkt (och tyvärr var det påfallande ofta tjejer).

sofe sa...

Fasen också. Jag anade att han skulle vara miniliten men hoppades in i det sista att så inte skulle vara fallet. Då får jag hitta en annan begåvad författare att stalka.

Vanligtvis hatar jag jag sammanhang där jag måste trängas med andra människor men ibland finns det fördelar. En gång på bokmässan (tror det var tre år sedan) var det så trångt att jag inte kunde undvika att ta på Roddy Doyle. Det var ungefär då jag insåg att jag inte var en ungdom längre. Man ska egentligen inte gå igång på att vidröra en flintskallig, irländsk, medelålders man med glasögon. Men om man mot all förmodan gör det ändå är man garanterat vuxen.

! sa...

Lyckades du inte fånga Hanif på bild förresten?

Markus sa...

Den där stolen är diskriminerande! Hur ska jag kunna skriva på den som är vänsterhänt?
Aaaoouuaarrghhh! Denna förbannade högerhands-dominerade värld! Det är tungt att vara minoritet!

Gustav sa...

sofe: Det första jag noterade när Hanifen uppenbarade sig var att hans längd understeg 185 cm och att ditt intresse därmed skulle upphöra. Därav avsaknaden av Hanifbilder.

Jag tror för övrigt att du skulle må bra av att i en kortare text rada upp alla mer eller mindre konstiga krav du ställer på din drömman och sedan publicera denna text på nätet. Drömmännen kan sedan välja om de vill ta kontakt med dig och slipper bli sårade om de, i likhet med Hanifen, t ex är för korta. :)

markus: Du kan ju alltid ta ditt pick och pack och flytta till ett land styrt av vänsterhänta om det nu är så jobbigt att bo i Sverige. :)

Markus sa...

Jag whinade ohämmat på hela världen ju, inte specifikt på Sverige.
Men jag tror att det behövs ett parti för vänsterhänta - lite som att kvinnor behöver feministiskt initiativ... Eller... Suck...

Gustav sa...

Ja du markus, det var du som gjorde kopplingen mellan vänsterhänta och Feministiskt initiativ. Med sådana ledare behöver ni inga fiender...eller hur är det nu man säger? :)

Markus sa...

Hahaha! Kungligt svarat Gustav! Jag skrattade högt här framfördatorn (vilket alltid känns en smula fånigt).

Ey sa...

Försöker du insinuera att jag är ytlig? Moi? :)Fast ärligt talat har jag inte så många konstiga krav som det verkar. Och de flesta är förhandlingsbara. Så det enda som skulle stå på min lista är egentligen snäll och rolig. Och smart. Men resten är liksom en bonus. :) Och gränsen på 185 cm tror jag bestämt att det är du som har hittat på…

Gustav sa...

Ey! Du vill alltså gifta dig med en man som är snäll, rolig och smart. Du vill med andra ord gifta dig med din egen spegelbild. Jag är inte tillräckligt skolad i psykologin för att ställa en korrekt diagnos på detta beteende men någon kan säkert hjälpa mig. :)

Det stämmer att jag hittade på 185 centimetersregeln. Exakt var din gräns ligger kan jag nämligen inte veta...

Ser nu att du verkar ha följt rådet jag gav dig för några veckor sedan. Ha! Jag skall inte citera vad du tyckte om kontaktannonser...;)

sofe sa...

Jag tycker att snäll, rolig och smart stämmer in på ganska många människor. Och en del bloggare. Och jag vill definitivt inte gifta mig med min egen spegelbild – det är nog väldigt trist i längden. Men kanske med någon som tänker ungefär som jag. Det skulle underlätta… :)

Haha jag gissar att jag inte var jättepositivt inställd till kontaktannonser och det står jag i så fall fast vid. Underhållande? Ja. Ett sätt att inleda ett förhållande? Ytterst skeptisk. Men jag har väl blivit lite bortskämd och har därför svårt att hantera män som inte kan uttrycka sig på ett elegant sätt. Och den dagen jag tackar ja till en dejt med Dansblomman vill jag att någon skjuter mig, även om han skulle råka vara längre än sisådär 170-175 cm.

Gustav sa...

Du har helt rätt i att riktiga män inte dansar. Jag dansar inte. Jag är därför en riktig man. Jag är dock inte mer man än att jag ändå gör som jag blir tillsagd. Även när det gäller dans.

Det vore kul att se den där kontaktannonsen. Och svaren. Kanske framförallt svaren. Jag misstänker att många män gör sig riktigt löjliga i sina försök att locka er kvinnor.

sofe sa...

Försöker du få mig att avslöja var man kan hitta min annons? Det är alldeles för pinsamt så det kommer inte att hända. Fast du verkar ju veta lite om hur män beter sig på liknande sidor så du kanske redan finns där... är det du, Moonchild? :)

Gustav sa...

Hmm..."För pinsamt". Jag trodde faktiskt att det var frågan om en skämtannons men uppenbarligen trodde jag fel...:)

Nej du, kontaktannonser har jag lyckats hålla mig ifrån. Jag startade den här bloggen istället. Tyvärr tänkte jag inte riktigt rätt när jag valde att vara anonym.

sofe sa...

Det må vara en skämtannons men det betyder inte att jag vill riskera att bli häcklad. :) Det lilla jag skrev i min presentation är trots allt sant. Jag kan inte ljuga utan att få dåligt samvete...

Och ja, det är dumt att vara anonym. Sluta genast med det.

Gustav sa...

Jag är anonym av en enda anledning; jag har inte lyckats hitta någon epostadress att posta min ansökan till. ;)

(Var det förresten rätt att använda semikolon där?)

sofe sa...

Semikolonet ser helt okej ut. :) Och problemet kanske löser sig så småningom.