lördag 13 september 2008

Obligatoriskt Ramadaninlägg

Vi är inne i den muhammedanska fastemånaden Ramadan. Jag är därför tvungen att, enligt EU-förordning 2005:124 Om Internetbaserade mediers skyldighet att främja mångkultur, skriva en hyllningsartikel om denna fastemånad.

Som ekonomibloggare är det inte helt lätt att finna inspiration för en sådan religiöst präglad artikel men efter att ha blivit inspirerad av Svenska Dagbladet, som under den gångna veckan visat sin underkastelse för Allah genom att låta hemsidan prydas av den muslimska halvmånen samt en länk till en särskild Ramadanblogg, gör jag ändå ett försök.

Som jag eventuellt har berättat tidigare går mitt arbete ut på att vara arbetsledare åt mellan 20 och 25 personer. Bland dessa hittar vi faktiskt även en och annan muslim (som var där redan innan jag blev anställd, kanske är bäst att tillägga).

Det går alldeles utmärkt att inkludera muslimer på en vanlig svensk arbetsplats. Visst är det så att arbetskapaciteten minskar med cirka 50 procent under fastemånaden samtidigt som sjukfrånvaron ökar lika mycket, men den övriga personalen har inget emot att täcka upp för detta produktivitetsbortfall (en och annan klagar men sådant snack tystar jag snabbt - rasism är inte tillåtet på min arbetsplats!).

Våra muslimska medarbetare avbryter sina normala arbetsrutiner mellan 2 och 3 gånger varje dag. De går iväg in i omklädningsrummet för att tvätta fötterna i handfatet. Varje fot måste tvättas tre gånger inför varje bönetillfälle. Armarna behöver bara tvättas upp till armbågen. Även öronen rengörs. Detta är dock inget problem eftersom endast mellan 2 och 3 av dagens bönetillfällen inträffar under arbetstid. Och man kan ju inte förneka att problemen med illaluktande fötter minskar markant med detta tvångsmässiga fottvättande.

I övrigt har vi inga problem. Vissa mindre anpassningar har vi fått göra. Islam föreskriver t ex hur man skall bära sig åt när man uträttar sina behov på toaletten. Svenska toaletter är dock tyvärr inte anpassade till dessa ritualer och vi har därför varit tvungna att något utöka toalettvättningsfrekvensen.

Det är viktigt att vi anpassar oss. På samma sätt som vi anpassar oss när vi åker till muslimska länder och turistar skall vi som bor här i Sverige anpassa oss till de muslimer som väljer att bosätta sig i vårt avlånga och till ytan stora land, trots kylan och vår avsaknad av kultur och bildning.

Sverige är i nuläget ett ganska icke-religiöst land. Vi tror på förnuftet och vetenskapen. Vi låter inte längre religiösa påbud avgöra vilka rättigheter och vilken ställning till exempel kvinnan och homosexuella har. De religiösa samfunden har inget inflytande över vilka politiska beslut som fattas. Det finns en tydlig skiljelinje mellan den religiösa världen och den politiska, demokratiska världen. Avkristningen har gått så långt att de kristna samfunden inte ens eftersträvar politiskt inflytande. Mot denna bakgrund av ett stabilt, icke-religiöst samhällsbygge, skall vi inte vara rädda för att återigen låta religionen växa i betydelse och inflytande. Välkomna tro och vidskepelse genom att själv fasta. Jag gör det. Varje natt undviker jag såväl mat som dryck, tobak, alkohol, fula ord och sexuellt umgänge. Det är faktiskt inte så jobbigt som man kan tro.

4 kommentarer:

Sjukpensionären sa...

Vilka intelligenta och uppfinningsrika medarbetare du har som tvättar fötterna i handfatet. Vem hade kunna komma på något så finurligt?
Måste skapa en fin gemenskap i gruppen när andra människor visar sådandan vördnad och respekt och tvättar något så intimt som fötterna i de gemensamma toalettutrymmena.

Gustav sa...

sjukpensionären:

Nu tycker jag att du visar bristande respekt och låg vilja till anpassning inför dessa religionsutövare. :)

fröken B sa...

Den näst sista meningen i inlägget gör mig lite förbryllad över vad du egentligen gör på dagtid... och då syftar jag givetvis på FULA ORD gustav.. fyy dig! :)

Gustav sa...

miss b: Äsch, många av de där sakerna har jag vant mig vid att vara utan även under vaken tid. Man får tänka på nåt annat helt enkelt. Brownies till exempel.