måndag 1 mars 2010

Plus och minus för Avanzas Brummerhantering

Avanza tycks ha infogat Brummer Multi Strategy i sitt ordinarie sortiment, vilket jag önskade här. När jag köpte Brummer MS inför förra månadsskiftet var jag tvungen att ringa en mäklare hos Avanza men nu går det bra att lägga order direkt i depån. Detta är positivt.

Mindre bra är att Avanza tar ut en köpavgift på 1 procent. Avanza kallar avgiften "administrativ" och hävdar att Avanza inte tar ut någon avgift för själva fonden (i form av kick-back eftersom Brummer inte låter återförsäljarna få någon andel av fondavgifterna) men detta är naturligtvis bara en lek med ord. Avanza tjänar 1 procent av alla fondköp i Brummer och att kalla det för administrativ avgift är rent strunt när hanteringen av Brummers fonder är billigare idag än för en månad sedan. Avanza sparar in värdefull mäklartid på att låta fondköpen ske via depån men väljer samtidigt att ta ut en köpavgift och kalla denna "administrativ". Varför togs ingen administrativ avgift ut när det verkligen fanns skäl för det, dvs när kunderna tvingades ringa mäklarbordet?

Efter en negativ värdeutveckling under februaris två första veckor har BMS vänt till positiva siffror och stiger enligt estimaten med 0,4 procent i februari.

1 kommentar:

Veronique sa...

Vilken fin blogg du har! Ta gärna en titt på min med, om du har tid :)