torsdag 3 juli 2008

Kapitalförsäkring

Det har på senare år blivit populärt att placera sina aktier och fonder i kapitalförsäkringar. Därmed slipper spararen att betala reavinstskatt och skatt på utdelningar. Istället betalas en årlig avkastningsskatt på hela kapitalet, oavsett om tillgångarna ökat eller minskat i värde.

En uppenbar nackdel med kapitalförsäkringen är att förlusterna inte är avdragsgilla eller kan kvittas mot vinster. I dessa börstider är det en mycket stor nackdel.

Mitt intryck är att många småsparare och ekonomibloggare skaffade sig kapitalförsäkringar förra året. För dessa personer kommer det med all säkerhet dröja länge innan kapitalförsäkringen lönar sig. Inte nog med att avkastningsskatt skall betalas för ett kapital som har minskat i värde såväl 2007 som 2008. Dessutom går det inte att kvitta förluster mot vinster.

Kapitalförsäkringen är en dålig placeringsform i tider av fallande börser. De bolag som främst har marknadsfört kapitalförsäkringen gentemot småspararna, Avanza och Nordnet, talar dock tyst om detta. Det är inget "skatteparadis" att betala skatt på ett minskande kapital, förvägras rätten till förlustavdrag, och dessutom vara tvungen att betala vanliga löpande förvaltningsavgifter i fonder och courtage vid aktiehandel. Courtaget brukar dessutom vara högre i kapitalförsäkringen än i depåer utanför försäkringen. Det finns inga gratisluncher och detta gäller även kapitalförsäkringarna.

6 kommentarer:

Per Penning sa...

Bra talat. Jag har aldrig gillat konceptet.

Destinationmiljonär sa...

Själv hoppar jag över det här med kapital försäkringar. Och troligen den största anledningarna är just det att man inte kan kvitta vinst mot förlust.

Finanskvinnan sa...

Om man inte säljer gör man ju inga förluster. Som jag. Heeeeheheeeee.

Gustav sa...

pp: Konceptet har säkert sina fördelar, men dessa informeras man ju ständigt och jämt om.

destinationmiljonär: Ja, förluster är du säkert inte ensam om att ha just nu. :)

finanskvinnan: Jag är glad att du finns så att jag inte är ensam i mina placeringsmässiga tillkortakommanden. :)

Anonym sa...

har man inga pengar på kapitalförsäkringar eller på aktier eller fonder, kan man heller inget förlora!!!!!!
haha, jag har kvar alla mina pengar.

Gustav sa...

Ekonomitips/anonym: Vad har hänt med din blogg? :)