tisdag 1 juli 2008

(Vissa) fackförbund förstör för löntagarna

De fackförbund som avses i rubriken är de som huvudsakligen organiserar offentliganställda. Sjuksköterskorna i Vårdförbundet försökte genom utpressning uppnå oerhörda löneökningar, vilket inte lyckades. Nu är det busschaufförerna i Kommunal som försöker göra samma sak.

Somliga har inte lärt något av historien. Inflationen är löntagarens främsta fiende. Dagens höga inflationstakt har medfört att årets och förra årets goda löneökningar för många yrkesgrupper, inklusive min egen, inte har resulterat i några höjda reallöner.

Om de offentliganställda lyckas strejka sig till löneökningar som överstiger avtalen i det privata näringslivet, som bör vara löneledande, blir konsekvensen upprivna kollektivavtal i industrin och krav på kompensation från de privatanställda. Resultatet av detta blir stigande inflation och lägre reallöner, förmodligen även kombinerat med högre arbetslöshet och generellt sämre samhällsekonomi (=mindre pengar till den offentliga sektor som betalar sköterskornas och busschaufförernas löner).

2 kommentarer:

ekonomisanering sa...

ville bara visa att jag är här o kolla ibland, men är i nån slags semesterdvala så får inte till så mycket kommentarer. ska ta en tripp till gbg i helgen så vem vet vi kanske springer på varann. ha gott

Gustav sa...

ekonomisanering:

Klart vi springer på varandra. Det är en liten stad! Håll utkik efter en snygg, välbyggd och välklädd hunk. Ser du en sådan vet du att det inte är jag och du kan då leta vidare.