måndag 21 juli 2008

Dricks äts upp av kort, men varför överhuvudtaget ge dricks?

Jag läste att dricks tydligen riskerar att hamna i restaurangägarens ficka om man betalar med kort. Jaha.

Jag var och köpte glass häromdagen. Tydligen skall tonårstjejen som skopar upp glassen i struten ha dricks hon också, för det stod i alla fall en skål vid kassaapparaten märkt "dricks".

I Sverige tjänar restauranganställda ungefär lika mycket pengar som butiksanställda, undersköterskor eller busschaufförer. Av någon anledning har ett system utformats som innebär att just restauranganställda skall ha lite extra, svart, vid sidan av bara därför att de gör sitt jobb. Jag har aldrig riktigt förstått mig på det där. Men jag är väl ovanligt trög.

Restauranganställda förresten. Inte alla restauranganställda. Jobbar man på McDonalds, eller en vägkrog, eller en lunchrestaurang, ja då anses man inte behöva några drickspengar, trots att man arbetar under samma kollektivavtal som de dricksberättigade servitörerna. Märkligt.

Ibland ger jag dricks ändå. Jag känner mig tvingad till det om jag är ute och äter med andra som betalar dricks. Jag vill ju inte bli utpekad som en snåljåp.

Jag har inte upplevt det själv men hört på omvägar att det numera finns dricksskålar även på frisörsalonger. Är det rimligt att betala dricks till en frisör som äger sin egen salong? Vore det inte enklare att helt enkelt höja priset per klippning till lämplig nivå?

Finns det någon som har funderat igenom den här frågan och faktiskt tycker att systemet med dricks är bra och något vi bör ha i Sverige?

1 kommentar:

Gammal Hårdrockare sa...

Hej! Jo, jag tänkte faktiskt låta Göran återkomma i framtida berättelser. Kul att du fann det intressant. Tack!

Mvh
GeHå!