fredag 14 januari 2011

Staten: rapportera in ditt lägenhetsnummer!

Riksdagen har beslutat att alla bostäder i Sverige skall finnas i ett lägenhetsregister med lägenhetsnummer och att folkbokföringsregistret skall innehålla lägenhetsnumren. På så vis blir det lättare för myndigheterna att hålla koll på och övervaka undersåtarna. Skatteverket håller därför just nu på att samla in denna information vilket myndigheten informerat om bland annat genom annonser i dagstidningarna.

Insamlingen bygger - hör och häpna - på att medborgarna själva skall samla in och delge Skatteverket sitt lägenhetsnummer! Det är så man knappt tror att det är sant. Hur kan någon myndighetsperson vid sina sinnens fulla bruk tro att folk är så dumma att de helt gratis utför arbete åt staten som underlättar statens granskning och övervakning av sina medborgare?

Behöver jag ens skriva att jag inte kommer att rapportera in mitt lägenhetsnummer till Skatteverket via Internet, telefon eller post vilket jag idag brevledes blev uppmanad att göra? Det spelar ingen roll att Skatteverket informerar om att:

"Våningsplan numreras med utgångspunkt från det våningsplan som är entréplan. Entréplanet sätts till 10. Våningar ovanför entréplan numreras uppåt med 11,12 och så vidare. [...] Numrering av bostäderna inom varje våningsplan börjar med 01 för den bostad som ligger tillvänster om trappan när man kommer till våningsplanet nerifrån. Numreringen fortsätter sedan medsols." Man får heller inte glömma av att "För lokaler och andra utrymmen som kan byggas om till bostäder hoppar man över det lägenhetsnummer i ordningen som utrymmet skulle få och lämnar på så sätt en lucka i numreringen. Numret kommer inte att användas så länge utrymmet är något annat än en bostad."

Nej, det blir upp till Skatteverket att skicka ut sina spioner på jakt om de vill ha information om mig. Här hemma blir det snart symboliskt folkbokföringsbål.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har just hittat till din blogg. Den är underbart välskriven, tack för givande läsning.

Mvh,
Eva

Ps. jag har efter att ha läst flera av dina inlägg skickat mejl till berörd myndighet/företag och ifrågasatt deras (idiotiska)agerande.

Gustav sa...

Eva:

Smicker uppskattas alltid! Bor du i Göteborgstrakten får du gärna bjuda på kaffe och ännu mer smicker. :)