söndag 23 januari 2011

Somliga straffar Gud genast (Dinkelspielarna och Nordnet)

Strax före höstens Riksdagsval var det en del rabalder kring att familjen Dinkelspiel och dess nätmäklare Nordnet gick ut och tog politisk ställning mot Sverigedemokraterna och för vänsterextrema organisationer, bl a Expo. Jag skrev en del om det här, här och här. Resultatet blev att mängder av kunder lämnade Nordnet och att Nordnetledningen med vd och familjen Dinkelspiel i spetsen framstod som politiskt naiva. Även personer som inte aktivt stödde Sverigedemokraterna fann det märkligt att en bank lade sig i politiken och frivilligt stötte ifrån sig hundratusentals kunder och potentiella kunder.

Nordnets aktiekurs har därefter utvecklats bedrövligt, banken har lanserat stora sparpaket och familjen Dinkelspiel har förlorat stora värden. Familjen Dinkelspiels andra mäklare, Öhman, har också drabbats av stora bekymmer på grund av familjens vanstyre. Hela ränteavdelningen har lämnat och även stora delar av aktieavdelningen har flytt det sjunkande skeppet. Frågan är hur länge familjen Dinkelspiels inavelsstyre av Nordnet och Öhman kan fortskrida innan hela finansimperiet rämnar. Det är allmänt känt att rätt efternamn är viktigare för cheferna på Nordnet och Öhman än att ha rätt kompetens. Familjen Dinkelspiel har redan tvingat på Nordnet något slags SMS-låneföretag så nästa steg är väl att fusionera sina båda problembarn Nordnet och Öhman.

Innan man köper aktier i Nordnet eller blir kund där bör man reflektera över det faktum att man då hamnar i händerna på familjen Dinkelspiel, som inte alltid tänker affärsmässigt. Om Dinkelspielarna retar upp sig på IFK Göteborg istället för Sverigedemokraterna nästa gång kan era pengar försvinna in i AIK:s svarta hål. Så är det med familjeföretag som inte är familjeföretag. Familjer leker med andras pengar och gynnar sina egna på bekostnad av kunder och mer kompetent folk.

Hur har det då gått för de båda kombatanterna efter valet? Diagrammen nedan talar sitt tydliga språk. Så kan det gå.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller inte med dig (om jag nu uppfattar ditt pro SD-budskap rätt - ursäkta annars om jag tolkat dig fel). Tycker det känns rakryggat att visa vad man tycker om SD. Heder åt Nordnet som vågar stå emot. Om du är lite bevandrad i "Gud" så inser du att hans budskap är precis tvärt om - att stå för de fattiga och förtryckta. Jesus vågade göra det - och fick etablissemanget emot sig. Det är människans (ofta själviska) traditioner som står för straffet...

Gustav sa...

Anonym:

Vad du eller Dinkelspielarna gör som privatpersoner har jag inga synpunkter på. Däremot är det mycket märkligt att ett börsnoterat publikt bolag tar politisk ställning mot Sverigedemokraterna eller något annat parti. Aktiebolagets uppgift är att gynna aktieägarnas intressen, inget annat. Aktieägarna i Nordnet har missgynnats i och med det politiska utspelet. Hundratals kunder har sagt upp sina konton och cirka halvmiljonen SD-väljare har nu förlorats som kunder för all framtid. Vid nästa val kan SD säkert få en miljon väljare, ligger det i Nordnets aktieägares intresse att detta är kunder man inte kan locka? Betalar familjen Dinkelspiel ersättning för den vållade skadan?

Anonym sa...

Det du säger är helt relevant, men någonstans går gränsen när även en moralisk/etisk färgning måste genomsyra företag. Ta t.ex. etiska fonder osv. Personligen - och jag hoppas många offentliga sammanhang också ställer sig bakom - så vädjar jag till en sund genomlysning av fenomenet SD. Hoppas att vi snarare ser 10000 väljare till nästa val än ditt scenario med 1 miljon. "Gud bevare oss" för det...

Gustav sa...

Anonym:

Vill du verkligen leva i ett samhälle där man behandlas olika beroende på politisk uppfattning? Mitt företag kanske inte vill ha dig som kund om du röstar på det gamla kommunistpartiet V. Kan bli lite jobbigt för dig om jag är ett elbolag som stänger av strömmen för dig...

Sverigedemokraternas åsikter är identiska med det som är regeringspolitik i Finland, Danmark och många andra både större och mindre länder i Europa. Nordnet har verksamhet i Finland men driver mig veterligt ingen kampanj mot den finska invandringskritiska regeringen, borde dom göra det enligt dig?

Anonym sa...

Vi väljer väl alla efter vårt samvete. Jag ( med många) kanske föredrar Nordnet just av den anledningen som du dissar dom? En sund genomlysning får hjälpa oss att se vilken linje som har bäst moralisk och etisk utgångspunkt. Som kund kan jag alltid välja bort och rösta med gräsfötterna. En företagare har väl också i princip rätt att välja sina målgrupper. Så vad är problemet? Det jag sett av SD får mig iallafall att hålla dom på avstånd.

laban sa...

Bra att företagare tar ställning mot fascism mm

Varför ska företagare tassa runt när de lika väl kan markera var de står. Vi som skäms över inskränkta människor och vill säga ifrån, ska väl göra det. OM alla bara nickade så skulle ju folk tro att SD saknade ett klarsynt, påläst och tydlig motstånd. BRA NORDNET!!!

Sedan tror jag inte uttalandet har det minsta med börskurvan att göra. Deras besparingsprogram har många års historia och har intet med SD att göra. Även om de förstås gärna vill åt sig äran för såväl islossning som koltrastens ankomst.