måndag 3 januari 2011

Postkodlotteriet - så skor man sig på "välgörenhet"

Dagens Industri uppmärksammar idag återigen att Postkodlotteriets vd lyfter en mycket hög lön och att hans lön ökat trots att lotteriet lovat att minska den. 2008 plockade vd Niclas Kjellström-Matseke ut 5,8 miljoner i lön, pengar som går till fina bilar istället för att hjälpa människor i nöd.

Det stora problemet med Postkodlotteriet är dock inte att vd plockar ut en skamligt hög lön. Problemet är att endast 27 procent av intäkterna går till välgörenhet. Vinstandelen ligger på 40 procent och går tillbaka till spelarna. Detta innebär att 33 procent (100-27-40) av alla pengar som går in i lotteriet försvinner i ett stort svart hål. Pengarna i det svarta hålet bekostar TV4:s produktioner och vinstmarginaler, marknadsföring och vd-lön, bland annat.

Postkodlotteriet handlar inte om välgörenhet. Postkodlotteriet är i första hand till för spelarna (40 procent), i andra hand till för TV4:s vinst och Postkodlotteriets vd (33 procent) och först i tredje hand till för välgörenhet (27 procent).

Postkodlotteriet är en enda stor bluff vars syfte är att berika familjen Bonnier (som äger TV4) och vd Niclas Kjellström-Matseke. Det är dags att syna bluffen. Avbeställ lotterna och skänk dina pengar direkt till de välgörenhetsorganisationer du gillar istället för att skicka pengarna i fickorna på Bonnierfamiljen och Niclas Kjellström-Matseke.

När du har avbeställt dina lotter föreslår jag att du också väljer att stödja Posten på familjen Bonniers bekostnad genom att returnera all reklam som dimper ner i brevlådan i de kuvert Postkodlotteriet skickar med.

6 kommentarer:

Peter sa...

Hej,

Bra inlägg om Postkodlotteriet! Upplysande.

Jag är prenumerant av en lott och har faktiskt stört mig på att de skickar ut reklam så ofta till mig också, trots att jag redan prenumererar. Känns ju väldigt onödigt, med alla reklampengar!
Men vi som prenumererar redan är ju tacksamma "offer", kan ju bli lockade att ta en till för att kunna vinna mer.

Jag har tyckt att det har varit svårt att få veta hur mycket de egentligen ger till välgörenhet och till spelarna också för den delen.

Iom ditt inlägg funderar jag nu om jag inte ska upphöra med mitt lottabbonemang och betala direkt till välgörenhet och spara resten i eget långsiktigt sparande.

Jag har bara inte "vågat" gå ur eftersom jag varit med från start och ifall ens gata skulle gå och vinna, så råkar man stå utanför...

Jag tog även och följde din uppmaning och tog gårdagens direktreklam från lotteriet och stoppade ner i deras medskickade svarskuvert och ska idag lägga det på lådan :)

Gustav sa...

Peter:

Istället för Postkodlotteriet kan man ju kombinera att skänka pengar direkt till välgörenhet och spela lite på Lotto istället. Vinstandelen i Lotto är 45 procent och överstiger därmed Postkodlotteriets vinstandel. Genom att skänka pengar direkt till välgörenhet och spela på Lotto kan du för samma summa pengar dels öka din egen vinstchans och dels ge en större summa till välgörenhet. En win-win situation, för alla utom personerna bakom Postkodlotteriet då vill säga...:)

Marcus sa...

bästa läsning.
Bra jobbat, ska följa din blogg
// Marcus

Gustav sa...

Marcus:

Ta inte på dig för mycket nu bara. :)

Anonym sa...

Likheterna mellan Postkodlotteriets och Statens agerande är stora.
Båda påstår att de utövar välgörenhet men bara en mindre mängd går i retur till de behövande. Större delen av inbetalt belopp spills bort på vägen på meningslösheter..
//WR

Anonym sa...

Bra ide att skicka tillbaka reklamen!

Trots varningar från olika håll fortsätter Postkodlotteriet att dra pengar från kundernas konton utan deras medgivande.

http://rabiatast.blogspot.se/2015/05/postkodlotteriet-en-bokforingsmassig.html