lördag 26 juni 2010

Sparsamt leverne: Mat

Johanna, Albert, Erik och Susanna m fl har hört av sig med frågor om hur man minimerar sina kostnader för mat. Just mat är ett ämne jag alltid har ägnat stor uppmärksamhet och jag har blivit något av en expert när det gäller att minimera matkostnaderna. Här följer därför några tips om hur du kan spara pengar på ätandet.

Det är ofta bättre att äta billigt ute än att försöka äta billigt hemma. Äter man ute slipper man dessutom disken.

Gå till ett soppkök för behövande. Ibland är det helt gratis, ibland kostar en måltid 10 kronor. Båda alternativen är acceptabla ur ekonomisk synvinkel. Ni som bor i Göteborg besöker lämpligen Stadsmissionens utmärkta verksamhet i St. Johanneskyrkan.

Var fan är maten jag beställde för tio minuter sedan? På valfri McDonalds-restaurang som du besöker när det är mycket folk sätter du dig vid ett bord och väntar en stund. Gå sedan fram till kassan och fråga var maten du beställde för tio minuter sedan är? Förvånansvärt ofta är det inga som helst problem att få en gratid måltid på detta sätt.

Var fan är maten jag beställde för tio minuter sedan - kompensation. Att bli bortglömd på McDonalds skall du inte behöva acceptera. Skicka iväg ett mejl till huvudkontoret och klaga! Värdekuponger kommer med brev på posten. När du ändå sitter vid datorn kan du passa på att mejla klagomål även till Burger King och Max.

Gratis hotellfrukost. Det finns hotell som inte är jättebra på att kontrollera att frukostätarna faktiskt bor på hotellet. Testa!

Skolmat. Du måste se ung ut för att det skall gå att äta gratis i skolmatsalen. Gör du det kan du spara mycket pengar.

Ät dig mätt på smakprov. Fredagar är den bästa provsmakardagen i min favoritbutik. Ett par rundor till lunch och efter jobbet gör att jag slipper kostnaden för två måltider.

Mindre nogräknade individer kan även ägna sig åt att leta efter mat i butikernas sopcontainrar (undvik Lidl som förgiftar maten) eller att helt enkelt ta en springnota på restaurangen.

Byggvaruhandeln. En personlig favorit när det gäller gratisätande är att besöka olika byggvaruhandlare som väldigt ofta serverar gratis frukost och ibland även lunch. Det är en fördel om du är klädd som en hantverkare för att bättre kunna smälta in i miljön. Ahlsells och Sjögrens är mina favoriter.

Konferenser och andra sammankomster. Så fort människor sammanstrålar i större grupper på konferenser och liknande arrangemang serveras det mat. Säkerheten är ofta dålig och det är lätt att slinka in i minglandet.

I naturen är maten gratis. Glöm svampen. Svamp innehåller ingen näring. Svamp fyller endast en dekorativ funktion i naturen. 30 maskrosrötter fyller däremot ditt kaloribehov en hel dag. Tänk på det nästa gång du skäller över detta "ogräs". Bär, vilt - ja naturen är ett fantastiskt skafferi som bara väntar på att tömmas.

Klaga. Besök närmaste livsmedelsbutik. Skriv upp ett antal batchnummer från produkter du gillar. Skicka sedan iväg klagomål till leverantörerna och vänta på att värdecheckarna skall anlända i brevlådan.

Följer ni råden ovan kan ni dramatiskt minska era matkostnader. Det här inlägget är dock på intet sätt heltäckande. Någon undrar kanske till exempel varför jag inte har tagit upp det klassiska tricket att sätta i system att snyltäta hemma hos vänner, bekanta och släktingar? Svaret är att man får dra gränsen någonstans.

6 kommentarer:

Martin Bilski sa...

Tjenare!
Jag funderar också mycket på hur jag skall kunna bli rik och tjäna pengar. Har försökt med att jobba vanligt men har alldrig känt att det har varit min sak och framför allt så är jag för lat tror jag. Ha länge också funderat på att skriva en blogg hör ju hela tiden om hur alla som bloggar tjänar pengar hela tiden! Undrar är det så himla enkelt att tjäna pengar på en blogg? Vad är det dom som har en blogg tjänar pengar på? Får man tex 5 kr för varje person som går in ens blogg eller? Har varit ute på nätet och sökt på hur man kan tjäna pengar på blogg men det står bara massa om hur man ska få besökare och annan skit. Men jag skulle vilja ha några konkreta svar på hur man igentligen tjänar pengar på en blogg. Fungerar en blogg lika bra som en hemsida tex? Jag kan inget o hur man gör hemsidor så det lutar ju mer åt blogg hollet för min del tror jag då dem redan är en klar sida så att säga. Har också funderat mycket på vrf alla hemsidor som tipsar om hur man kan tjäna pengar på nätet berättar detta isf? Menar hadde jag nu haft en sådan super ide som man ibland stöter på om hur man tex kan tjäna 40.000kr i månaden online så hadde ju inte jag berättat det för någon annan :P ... Såg senast idag en sida som tipsa om ett system man kan använda för att vinna pengar på nätet. Metoden verkar facktisgt fungera och har själv funderat på att testa den men jag kunde inte låta bli att skriva till dom som hadde gort sidan då dom tigde om en donation för att dom hadde tipsat en om hur man kunde tjäna upp till 40.000 kr i månaden. Menar dom kan ju inte på fult alvar tro att någon sedan kommer att donera några pengar till dom :P... Eller är folk så dumma så att dom donerar pengar till dom fast att dom själva har sökt efter en metod att tjäna pengar? Låter ju fett korkat isf :P... Undrar om någon har testat metoden som dom visar på sidan http://www.tjanacash.se ? Dom har en video på sidan där man får se hur dom vinner 250 kr på 5 min men jag blir aningen skeptisk då jag åter en gång frågar mig varför delar dom med sig av en sådan bra ide att tjäna pengar på o dom redan tjänar pengar på den ??? Om du har testat metoden som dom har skrivit om kan du väll svara på detta inlägg och berätta om det funkade eller inte . Tack för en bra blogg också :)

Gustav sa...

Hej Martin!

Låt mig gå rakt på sak: det går inte att tjäna pengar på att blogga. Vill du tjäna extrapengar är det slöseri med tid att blogga, bättre då att jobba lite övertid istället.

aktiespartacus sa...

Hehehe det här var ett väldigt bra inlägg. Blev faktiskt lite sugen på att skicka iväg ett mail till McDonalds och klaga... ^^

Gustav sa...

aktiespartacus:

Det drabbar ingen fattig att du får lite värdekuponger oförtjänt. McDonalds är onda...:)

Anonym sa...

Hej,
För mig är det en skillnad i att leva sparsamt eller att leva snyltsamt. Det finns ett antal sätt att äta billigt, man kan göra en hel massa olika billiga och näringsriktiga soppor.

Gustav sa...

Anonym:

Att låta någon annan stå för sina kostnader är inte sparsamt utan bara dålig stil, det har du helt rätt i. Inlägget kanske inte heller är alldeles seriöst. ;)