tisdag 8 juni 2010

Lärdomar av HQ-affären

Jag vill inte strö salt i såren på alla ekonomibloggare med flera, som för ungefär två veckor sedan tyckte HQ såg billig ut efter att ha avslöjat trejdingförluster på halvmiljarden och därför kastade sig över köpknapparna. Något salt skall inte hällas i sår här inte. Jag vill bara peka på lite vanliga misstag man kan göra när man handlar med aktier. Jag har själv begått sådana misstag flera gånger. En viktig läxa är att en aktie inte är billig bara därför att den har minskat kraftigt i pris på börsen. En annan viktig läxa är att en olycka sällan kommer ensam. En tredje läxa är att inga träd växer till himlen.

Även idag har många småsparare kastat sig på köpknapparna för att köpa lite billiga HQ-aktier. Det kan säkert bli en bra affär, bara man är medveten om att värdet på HQ-aktien mycket väl kan sjunka till 0 kronor när trejdingförlusterna visar sig vara ännu större än man hittills trott. Öresund har redan köpt guldägget HQ Fonder och har väl egentligen ingen anledning att kasta in mer pengar i HQ om det skulle behövas. När det gäller den kvarvarande verksamheten kan man ju som HQ-aktieägare fråga sig hur många Private Banking-kunder som just nu funderar på att lämna HQ? Om jag hade varit så förmögen att jag anlitat HQ för Private Banking skulle jag ha dragit redan för två veckor sedan. Varför ens riskera att låta sitt kapital bli låst i en insolvent bank?

Förhoppningsvis lär sig herrar Hagströmer och Qviberg så mycket av den här affären att man åtminstone inte låter risken öka i Avanza Bank. Inga fler Superlån och definitivt inga huslån till kunderna i Avanza, tack!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Beror väl på om de rika investerarna som anlitat private banking fått tillbaka bra avkastning och är nöjda. Isåfall stannar de ju kvar som kund. :)

Nicklas Storåkers sa...

Jag vill bara understryka att HQ Bank och Avanza Bank är två helt skiljda bolag. Det som dessvärre har inträffat i HQ Bank kan inte inträffa i Avanza Bank, eftersom Avanza Bank inte bedriver någon egen handel med värdepapper, s k trading. Vi har aldrig gjort det och jag kan försäkra dig om att vi inte heller har några planer på att göra det.

Vi kallar oss för Spararnas Bank och ett av de viktigaste ledorden är att det ska vara tryggt att ha pengarna hos Avanza Bank. Vi är därför väldigt försiktiga och vi har i stort sett inte haft en krona i kreditförluster. Och som du är inne på så har vi inte heller några planer på att ge oss in på bolånemarknaden.

Nicklas Storåkers
VD, Avanza Bank